Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaksi nuorta kuolee viikossa huumeisiin – käyttöön vaikuttaa ratkaisevasti, millainen on niitten saatavuus

Huumeisiin kuolee Suomessa alle 30-vuotiaita enemmän kuin liikenteessä. Vuonna 2020 kuoli tilastokeskuksen mukaan huumeisiin sata nuorta, mutta maaliikenneonnettomuuksissa 50.

Joka viikko huumeisiin menehtyy keskimäärin kaksi nuorta. Tilastohistorian pahin vuosi oli 2020, jolloin huumeisiin kuoli 117 alle 30-vuotiasta.

Kaikki ei kuitenkaan ole sitä, miltä näyttää. Huumeiden käyttäjiä on varmasti enemmän kuin mitä tilastoista voi päätellä.

Tilastoissa on kyse vain niistä, jotka ovat jääneet kiinni laittomien huumeitten käytöstä. Harhaksi saattaa osoittautua myös pienten kuntien luvut.

Koko maassa eniten nuorten huumerikoksia olisi tämän mukaan Myrskylässä, jossa epäilyjä on neljä kunnan kaikista 15–20-vuotiaista nuorista.

Heitä on kaikkiaan 90, jolloin indeksiksi saadaan 44.4. Kaiken lisäksi lukeman neljä voi olla aiheuttanut yksi henkilö. Isommista kunnista suurin indeksi on Seinäjoen 28,5.

Mikä sitten on tilanne Keski-Uudellamaalla? Pornainen on tilastojen mukaan nollakunta. Huumerattijuopumuksia siellä ei ole lainkaan, ei myöskään huumausainerikoksia eikä käyttörikoksiakaan.

Lukumääräisesti Keski-Uudellamaalla eniten huumerattijuopumuksia on Hyvinkäällä. Lähes yhtä suuri määrä on Järvenpäässä.

Myös suhteellisesti ne sijoittuvat alueellamme kärkeen. Näissä kaupungeissa tehdään myös huumausainerikoksia eniten alueellamme, samoin käyttäjärikokset ovat suurimpia.

Huumausaineiden käyttöön vaikuttaa ratkaisevasti, millainen on niitten saatavuus. Asiaa on kysytty yläkoulun 8.- ja 9.-luokkalaisilta kouluterveyskyselyn yhteydessä.

Heistä noin puolet kokee, että huumeita saa kotipaikkakunnalta melko tai erittäin helposti. Helpoiten niitä näyttäisi olevan tarjolla Keravalla (60 prosenttia) ja Hyvinkäällä (58).

Missään Keski-Uudenmaan kunnassa ei kyselyn mukaan ole kovinkaan vaikea hankkia huumeita. Pornainen on tässäkin omassa sarjassaan (38).

Laittomia huumeita on kyselyn mukaan kokeillut noin kymmenesosa yläkoulun viimeisten luokkien oppilaista.

Eniten kokeilua on ollut Hyvinkäällä ja vähiten Tuusulassa ja Nurmijärvellä. Mäntsälä näyttää sijoittuvan keskikastiin kaikilla mittareilla.

Viimeinen sarake kuvaa, kuinka monta promillea 15–20-vuotiaista on epäilty huumeiden käytöstä.

Yllätys ei ole, että luvut ovat korkeimmat Hyvinkäällä ja Järvenpäässä, koska ne ovat kärjessä myös eri huumerikoksissa. Hyvinkäällä tuo luku on peräti 19,1, mutta esimerkiksi Mäntsälässä ”vain” 3,8, Pornaisissa jälleen pyöreä nolla.

Pahin tilanne näyttäisi olevan Seinäjoella, Kokkolassa, Turussa, Kuopiossa, Kouvolassa ja parissa Länsi-Lapin kunnassa, joissa indeksi on yli 20. Helsingissä luku on 18,7.

Lähteet: Tilastokeskus, IS.fi