Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pilapiirtäjä on kuin pontikankeittäjä – Some sekä antaa aiheita että kalvaa piirtäjää

Meemimaailma on niin nopea, että aiheita menee sivu suun, sanoo Markku Haapaniemi.

Olen syntyperäinen mäntsäläläinen. Olen syntynyt tuossa 300 metrin päässä, Make sanoo ja viittilöi koilliseen kohti lapsuudenkotiaan, maatilaa.

Olemme Markku Haapaniemen eli Maken olohuoneessa Mäntsälän Hautjärvellä. Hän on Mäntsälän Uutisten, Keski-Uusimaan ja Nurmijärven Sanomien pilapiirtäjä.

Mäntsäläläiset ja nurmijärveläiset saavat nauttia Maken oivalluksista kerran viikossa, Keski-Uusimaan lukijat 2-3 kertaa viikossa.

Make piirtää Keski-Uudenmaan lehtiin, mutta hänen juurensa ovat Hautjärvellä.

– Niin paljon kuin mä Tuusulaa rakastankin, Keravaa, Järvenpäätä. 15 vuotta kun siellä oli hommissa, niin ne oppi tuntemaan. Ja kun seuraan alueen tapahtumia. Mutta Mäntsälä on aina Mäntsälä.

Markku Haapaniemi valittiin Mäntsälän vuoden yksinyrittäjäksi Mäntsälän yrittäjien juhlassa lokakuun lopussa.

– Palkinto oli hieno tunnustus yksinyrittämiselle. Ja että joku oikeasti arvostaa tällaista katoavaa kansanperinnettä, Make sanoo palkinnostaan.

Make nostaa pöydälle raamattunsa. Se on Maxi-Kari, Kari Suomalaisen tuhat piirrosta vuosilta 1951-1985.

50-luvun lopulla syntyneen Maken lapsuuden isoja hahmoja oli Hesarin Kari.

– Tykkäsin sarjakuvista. Sitten meillä alkoi tulla Hesari joskus 60-luvulla. Faija tilasi sen Karin takia. Ihmettelin, että mitä äijät aina nauraa Hesarista, kunnes tajusin, että Karin piirroksia. Miehet olivat sodankäyneitä jermuja, joten oli elämys nähdä heidän nauravan. Opin, että huumorilla on valtaisa merkitys elämässä.

Lapsuuden sarjakuvat näkyvät kädenjäljessä vieläkin. Suosikkeja olivat muun muassa Harald Hirmuinen ja Punasulka.

– Nenät on Punasulasta, Make kertoo.

Pilapiirroksen merkitys oli suuri 60-luvulla. Usein Kari vapautti naurut aiheilla, jotka olivat hyssyttelyn alla. Nyt maailma on somen kautta entistä täydempi kuvista.

– Meemit haastaa piirtämistä. Päivällä ajattelet, että tosta voisi tehdä. Kun menet illalla katsomaan nettiin, niin siellä on aiheesta vaikka kuinka monta meemiä, Make sadattelee.

– Toisaalta siinä on oppi. Sama minkä sain kun Keski-Uusimaassa ollessa opiskelin markkinointia. Kouluttaja sanoi, että tehkää 10-15 ideaa. Seuraavaksi heittäkää ne roskiin. Joku on keksinyt ne kuitenkin. Sitten alkaa tulla, Make kertoo.

Makella on tietynlainen suoja siinä, että hän tekee valtakunnallisten ja yleismaailmallisten aiheiden lisäksi paljon paikallista.

– Juu, meemit eivät juuri koske Mäntsälän päättäjiä.

Mäntsälän Uutisten piirrokset ovat lähes poikkeuksetta kannanotto ja oivallus johonkin paikkakunnan puhuttuun aiheeseen.

Kuulopuheiden mukaan monet päättäjät keräävät piirroksia itsestään. Esimerkiksi mäntsäläläisen kiinteistösijoittaja Aimo Kiikkilä osti Maken piirroksen, jossa irvailtiin Kiikkilän puunrungoista tehdyille rakennustelineille kirkonkylän keskustan rakennustyömaalla. Kiikkilä teetätti kuvasta jättisuurennoksen ja laittoi sen yhden vuokrakiinteistönsä näyteikkunaan.

– Originaalien myyminen ei kuitenkaan ole tavoite, vaan piirroksilla on tarkoitus tuoda esiin lukijoille tärkeitä aiheita hassujen kuvakulmien kautta.

Ainakin poliitikoissa on joitakin, jotka ymmärtävät Maken lempeän piruilun, ja joiden itsetunto kestää sen.

Paikalliset päättäjät ovat päässeet Maken hellään käsittelyyn. On Helinä-keijua (Helinä Perttu) Kippari-Kallea (Kalle Ikkelä), energiayhtiöiden pomoja ja valtakunnan poliitikkoja.

Henkilöistä eniten innoitusta piirtämiseen antavat värikkäät ja toimeliaat persoonat, kuten kaupungin- ja kunnanjohtajat, Make kertoo.

– En vaadi johtajilta täydellisyyttä, vaan pienet kohut ovat tervetulleita. Herkullisia on räväkät hahmot, Make virnistää.

Piirtäjänä Make tarkkailee ihmisten olemuksia.

– Ajatellaan vaikka Anneli Saarikkoa (keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri). Jos hänellä olisi samanlainen ulkoasu kuin Sanna Marinilla (sosiaalidemokraattien puheenjohtaja, pääministeri), niin minkähänlaiset asetelmat (valtakunnan politiikassa) olisi? Politiikkaan on uinut viihdemaailmasta tuttu julkisuushakuisuus. Ulkonäöllä ja huomioviestinnällä on valtava merkitys. Mihin henkilö pyrkii, mitä on kaiken tekemisen takana? Marin on kiinnostavin tapaus tässä suhteessa. Mikä on hänen agendansa ja mihin hän tähtää? Piirtäjänä yritän ymmärtää kokonaisuuksia kohujen ja tarkoituksellisten temppujen takaa. Ei saa mennä ensimmäiseen ansaan, kuten Mika Aaltola neuvoo.

Make on ollut vuodesta 1999 yrittäjä ja piirtäjä. Työkseen hän tekee paitsi pilapiirroksia myös sarjakuvia ja kuvituksia ammatti- ynnä muihin lehtiin, karikatyyri -hupitauluja juhlahenkilöistä ja muuta kuvitusta.

Ai kuinka niin pilapiirtäjä on kuin pontikankeittäjä?

– Tämän sanoi ystäväni Kerberos (pilapiirtäjä Kalevi Laalo, muun muassa ESS ja Nastola-lehti). Se meni näin: Aivan kuin pontikankeittäjä, pilapiirtäjäkin tiputtelee kuusen alla keitoksiaan ja toivoo niiden aiheuttavan hilpeyttä...