Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mäntsäläläinen Eemeli Hintsanen pärjäsi hienosti lukiolaisten Turpotietäjä-kisassa

Mäntsälän lukiossa opiskeleva Eemeli Hintsanen selviytyi ensiksi valtakunnalliseen loppukilpailuun kahdeksan muun lukiolaisen kanssa turvallisuuspolitiikan tietämystä mittaavassa kisassa.

Loppukilpailukin meni hienosti, sillä Hintsanen sijoittui neljänneksi. Voitto meni Oulun lyseon Tommi Karjalaiselle.

– Osasin odottaa, että loppukilpailussa käsitellään Natoa ja Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Yllätys oli sen sijaan, että kirjallisessa osiossa piti vastata 90 minuutissa kahteen kysymykseen. Tuossa ajassa piti laatia perustellut ja loogisesti etenevät vastaukset. Se oli erittäin vaativaa.

– Suullisessa osiossa saimme 20 minuuttia aikaa valmistella kantaa väittämään ”Älylaitteet ovat osa aikamme suurvaltakilpailua”. Valitsin väittämän puolesta ja perustelin sitä mm. esimerkillä tik-tokista. Kiina kerää sieltä dataa, joka menee Kiinan kommunistisen puolueen käyttöön.

– Koen, että olen saanut vahvan pohjan osallistua kisaan lukion yhteiskuntaopin kolmannelta kurssilta. Tietysti olen seurannut ajankohtaisia asioita ja lukenut uutisia.

Hintsanen kiittelee myös lehtori Janne Leiviskän osuutta innostamisessa. Hän on kannustanut siihen, että jaksaa kiinnostua ja opiskella asioita muutenkin kuin oppitunneilla.

– Turpotietäjää varten kävin vielä tutustumassa Kadettikunnan turvallisuuspolitiikan tietopankkiin.

Hintsasella on hyppysissä myös maailmanpolitiikan tilanne ja vastaukset tulevat nopeasti ja jäsennellysti.

– Tilanne on Venäjän ja Ukrainan sodan vuoksi huolestuttava. Voi sanoa, että elämme nuoruutta, jossa tapahtuu historiallisia asioita. Se hämmentää nuoria: tulevaisuuden näkymät ovat sumeita. On kuitenkin hyvä, että nuoret innostuvat selvittämään asioita. Kannustan, että ensi vuonnakin Mäntsälän lukiosta osallistutaan kisaan.

Hintsanen ei vielä osaa sanoa, mitä lähtee opiskelemaan, mietintäaikaa on. Pohdinnassa on ollut tekniikka, mutta myös yhteiskunnalliset alat. Ja voihan valinta liittyä turvallisuuteenkin.

Turpotietäjän finaali kisattiin talvisodan alkamisen muistopäivänä, marraskuun viimeisenä. Kilpailu järjestettiin nyt kolmannen kerran.

Tavoitteena on kokonaisturvallisuuden tietämyksen lisääminen sekä nuorten maanpuolustustahdon vahvistaminen.

Käytännön järjestelyistä vastaa Reserviläisliitto, Suomen Reserviupseeriliitto, Kadettikunta ja Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry.