Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Elintavat vaikuttavat muistisairauksiin enemmän kuin on luultu – Näillä 5 konstilla voi tehkäistä dementiaa

Elintavat vaikuttavat muistisairauksiin enemmän kuin on aiemmin arvioitu, kertoo muistitutkija, geriatrian professori Miia Kivipelto Ylelle.

– Uusimmat arviot ovat, että noin 40 prosenttia kaikista muistisairauksista liittyisi muokattavissa ja hoidettavissa oleviin riskitekijöihin.

Elintapojen vaikutusta on selvitetty Kivipellon johtamassa suomalaistutkimuksessa nimeltä FINGER (Finnish Intervention Study to Prevent Cognitive Decline and Disability).

Vuonna 2015 julkaistu laaja pitkittäistutkimus osoitti, että kahden vuoden elintapaohjauksella pystyttiin pienentämään muistisairauden riskiä merkittävästi.

40

prosenttia muistisairauksista liittyy nykytiedon mukaan muokattavissa ja hoidettavissa oleviin riskitekijöihin.

Elintapaohjaus sisälsi monipuolista liikuntaharjoittelua ja sosiaalista ryhmätoimintaa, ravitsemusterapeutin ohjaamaa ruokavalioneuvontaa ja aivojen aktivointia erilaisilla harjoituksilla. Lisäksi tutkittavat saivat neuvontaa ja hoitoa verenpaineen, verensokerin ja kolesterolin hallintaan.

Tämänhetkisen tiedon mukaan muistisairauksien taustalla on useita riskitekijöitä, mutta myös niiltä suojaavia tekijöitä. Merkittävimmät riskitekijät ovat ikääntyminen ja geenit. Tutkijan mukaan muistisairaus ei kuitenkaan kuulu normaaliin vanhenemiseen, vaan sairauden riskiin voi monissa tapauksissa vaikuttaa.

Rauta pitää rollaattorin loitolla – Ikääntynyt hyötyy voimaharjoittelusta jopa nuorta enemmän

Aivoterveydestä huolehtiminen kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain, viimeistään keski-iässä.

Muistisairauksia voi ehkäistä hyvin samalla tavalla kuin sydän- ja verisuonitauteja tai diabetesta. Ei riitä, että muuttaa yhden elintavan, vaan muutoksia on tehtävä kaikkialla.

Tutkimuksen perusteella muistisairauksilta suojaavat nämä viisi tekijää:

1. terveellinen ja monipuolinen ruokavalio

2. fyysinen aktiivisuus

3. aivojen aktiivinen käyttö

4. sosiaaliset kontaktit

5. koulutus

Hanna Jensenin, 51, elämä mullistui, kun ensin isä ja sitten myös äiti sairastuivat Alzheimeriin – "Kahta samanlaista muistisairasta ei ole olemassa"