Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minne polut vie? -kuvataide- näyttelyssä monipuolinen kattaus – näyttely esillä Mäntsälän kunnantalolla

Mäntsälän kansalaisopiston aikuisten taiteen perusopetuksen (atpo) opinnot vuonna 2019 aloittaneet järjestävät loppunäyttelyn Mäntsälän kunnantalolla 5.12.–16.12.

”Minne polut vie?” -näyttelyssä on esillä valmistuvien opiskelijoiden opinnäytetyöt.

Näyttely avaa hyvän ja monipuolisen kuvan siitä, millaiset kuvataiteelliset valmiudet Mäntsälän kansalaisopistossa 3,5 vuotta kestävän aikuisten kuvataiteen perusopintojen aikana voi hankkia – vaikka aikaisempaa kokemusta kuvataiteen tekemisestä ei olisi lainkaan.

Kuvataiteen opinnot muodostuivat yhteisistä opinnoista (300 h), teemaopinnoista (200 h) ja lopputyökurssista (50 h).

Yhteiset opinnot tähtäsivät kuvataiteen perustietojen ja -taitojen hankkimiseen kolmen vuoden aikana.

Opiskelijat perehtyivät ensimmäisen vuoden aikana havainnosta piirtämiseen (mm. lyijykynä, hiili, tussi, liitu) ja maalaukseen (akvarelli ja akryyli).

Toisen opiskeluvuoden aikana yhteisten opintojen aiheina olivat sekatekniikka, kolmiulotteinen taide ja taidegrafiikka.

Kolmannen vuoden teemoina olivat kuva, ääni ja liike (mm. valokuvaus, videokuvaus ja yhteisötaide).

Eri tekniikoita opiskellessa opiskelijat perehtyivät myös mm. väriteoriaan, perspektiivin käyttöön, eri materiaaleihin ja taidehistoriaan tyylisuuntauksineen.

Teemaopinnot muodostuivat opiskelijoiden itsensä valitsemista kuvataiteen opinnoista.

Tämä kannusti opiskelijoita oman taiteellisen polun rakentamiseen ja oman ilmaisun vahvistamiseen. Teemaopinnot limittyivät opiskelijoiden omien valintojen mukaan koko opiskeluajalle.

Syksyllä opiskelijat keskittyivät oman taiteellisen ilmaisun hiomiseen lopputyökurssilla. Jokainen valitsi oman taiteenlajinsa, tyylinsä ja välineensä.

Koko opintojen ajan opiskelijoita ohjattiin itsenäiseen työskentelyyn ja oman persoonallisen ilmaisun ja tyylin kehittämiseen.

Nyt valmistuva atpo-ryhmä oli ensimmäinen Mäntsälän kansalaisopistossa järjestetty.

Syksyllä aloittivat uudet opiskelijat, ja seuraava alkaa syksyllä 2025. Atpon pääopettajana on kuvataiteilija Saara Kiuru.

Lisätietoja rehtori Airi Pekkala-Mäkitalolta, airi.pekkala-makitalo@mantsala.fi tai 040 314 5370. Kirjoittaja on atpo-ryhmän opiskelija.