Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuore tutkimus: Nämä 5 asiaa turhauttavat työnhakijoita eniten

Hankalat työnhakujärjestelmät, puutteellinen viestintä sekä palkkauksen ja työpaikkailmoitusten epäselvyydet saavat työnhakijoilta pyyhkeitä tuoreessa työnhakijatutkimuksessa. Asiasta kertoo Duunitori Oy tiedotteessaan.

Työnhaku Suomessa 2022 -tutkimus selvittää työnhakijoiden toiveita ja odotuksia työnantajille ja paljastaa työnhaun kipukohdat.

Tutkimuksen mukaan työnhakijoita turhauttavat työnhaussa eniten seuraavat asiat:

1. Työnhakujärjestelmät ja -lomakkeet

2. Viestintä rekrytointiprosessin aikana

3. Palkkauksen selkeys tai palkasta sopiminen

4. Työpaikkailmoituksen selkeys

5. Perehdytys työhön

Työnhakijoilla on työnantajille selvä viesti: työnhaun täytyy helpottua. Noin 40 prosenttia tutkimukseen vastanneista kertoo pitävänsä työnhakujärjestelmiä ja -lomakkeita turhauttavina.

– On todella turhauttavaa täyttää järjestelmään työhistoriaa, joka löytyy myös CV:stä. Järjestelmät ovat usein kankeita ja saattavat vaatia epäolennaisia tietoja, kuten työjakson pituutta päivälleen, kuvailee eräs tutkimukseen vastaajista.

Duunitorin rekrytointiasiantuntija Lotta Viljamaa kannustaa työnantajia kääntämään katseensa työnhakijakokemuksen laatuun – etenkin, jos tekee rekrytointia osaajapulasta kärsivällä alalla.

– Työnantaja saattaa ajatella, että vaivannäkö työnhakuvaiheessa on osoitus hakijan motivaatiosta. Tällöin kuitenkin mitataan motivaatiota työnhakuun – ei työtehtävään, Viljamaa kertoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa työnantajat etsivät usein töissä olevia tekijöitä, jotka olisivat valmiita vaihtamaan työpaikkaa sopivan tilaisuuden osuessa kohdalle. Jos työnhaku on liian raskasta, moni näistä osaajista jää työnantajan haavin ulkopuolelle.

Työnhakua käsittelevä tutkimus toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2020 ja toisen kerran nyt vuonna 2022. Tutkimus selvittää 18–64-vuotiaiden suomalaisten kokemuksia työnhausta.

Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Taloustutkimus Oy:n kanssa, ja se on osa Duunitorin Kansallista rekrytointitutkimusta. Tutkimuksen tiedonkeruu tapahtui 29. elokuuta–13. syyskuuta, ja siihen vastasi 3 596 suomalaista.