Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikko Kärnä myöntää kirjoittaneensa saamelaiskriittisiä blogitekstejä: otti tulisieluisesti kantaa lappalaiskriteerin puolesta eduskunnassa – "Kämpät paloivat ja väkivaltaisuuksia esiintyi"

– Ajatelkaapa jos Suomen kansalaisuuden saadakseen joutuisi saamaan hyväksynnän poliittisen enemmistön valitsemalta "rotuunottolautakunnalta" ja muutosta voisi hakea "riippumattomalta" poliittisesti valitulta muutoksenhakulautakunnalta?

– Keskusta ei ole halua ottaa yhdeltäkään saamelaiselta oikeuksia pois. Sen sijaan vihervasemmisto ja RKP ovat avoimesti sanoneet tavoitteekseen kahden kerroksen saamelaisuuden, jossa toisella puolella porukkaa on poliittiset oikeudet ja toisella ei. Suomi. Vuonna 2022. Noloa.

Käytännössä kyse on siitä, että keskusta ei halua, että laista esityksen mukaan poistuu niin sanottu lappalaiskriteeri. Saamelaiskäräjien vaaliluetteloon on voitu hyväksyä ihmisiä, joita kaikki saamelaiset eivät katso saamelaisiksi.

Oheiset sitaatit kirjoitti keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä tiistai-iltana Twitterissä. Takana oli varsin kovasanaiseksi yltynyt eduskuntakeskustelu saamelaislaista. Kärnä oli ennakoinut, että kansanedustaja Iiris Suomelan (vihr.) "törkeä puhe täysistunnossa on poikimassa tukun tutkintapyyntöjä".

– Suomela väitti puheessaan, että saamelaiskäräjille on soluttautunut suomalaisia. Väite on törkeä, ihmisten identiteettejä ja etnisiteettejä mitätöivä, Kärnä kirjoitti Twitterissä.

Kärnän oma retoriikka oli sekin varsin värikästä käydyssä keskustelussa. Kansanedustaja ennakoi alueelle jopa väkivaltaisuuksia.

– Te ette varmasti halua sitä, mitä tässä on tulossa siellä vielä, kun veli kääntyi veljeä vastaan ja sisar siskoa vastaan ja palataan 90-luvulle, kun kämpät paloivat ja väkivaltaisuuksia esiintyi. Tällä ei voida mennä eteenpäin, Kärnä julisti.

Sitten keskusteluun Twitterissä liittyi sotahistorian tutkija Jussi Jalonen. Jalonen löysi internetin arkistosta Lapinleuku-blogin, jonka kirjoittaja oli perustellusti tunnistettavissa Mikko Kärnäksi. Blogia oli pidetty vuosina 2008 ja 2009.

Lapinleuku-blogia voi sisältönsä puolesta pitää paitsi maahanmuuttokriittisenä, myös saamelaiskriittisenä blogina.

– Saamelaisneuvosto on yllä olevan perusteella avoimen rasistinen ja etnosentrinen järjestö, joka palkkaa henkilöitä palvelukseensa heidän etnisyytensä perusteella. Olisi mielenkiintoista nähdä, miten eduskunnan oikeusasiamies suhtautuisi asiaan jos tästä tehtäisiin kantelu. Jos menettely nimittäin on täysin laillinen, ei minkään pitäisi estää vaikkapa suomalaisia yrityksiä avoimesti hakemasta palvelukseensa suomalaisia henkilöitä, Lapinleuku kirjoittaa helmikuussa 2009.

Sittemmin poistettu blogi sisältää myös muun muassa laitaoikeistoon suuntautuneiden Hommafoorumin ja Suomen Sisun tunnukset. Hoomafoorumille nimimerkki oli kirjoittanut viestejä, jotka käsittelivät esimerkiksi saamelaisten ylimielisyyttä. Viesteissä pyrittiin kiistämään esimerkiksi se, että kolttasaamelaiset olisivat ”alkuperäisempiä asukkaita kuin me suomalaisetkaan”.

Jalosen Twitter-ketjuun on myös lisätty kuva, jossa Lapinleuku allekirjoittaa viestinsä "T. Mikko Kärnä".

Myöhään tiistai-iltana Kärnä myönsi Twitterissä olleensa mukana kirjoittamassa blogitekstejä Lapinleuku-nimimerkin takana. Hän lisää, että kyseessä on ollut useamman henkilön kollektiivi.

– Osan Jalosen jakamien tekstien takana taas on kollektiivi ja en tunnista niitä omikseni. Tästäkin huolimatta on selvää, että poliittinen ajatteluni on kehittynyt merkittävällä tavalla yli 10 vuoden takaisesta, Kärnä kirjoittaa.

– Olevan varmasti kirjoittanut nettiin asioita, joita en enää allekirjoita. Muuta kommentoitavaa tähän minulla ei ole. Saa lyödä ja kiusata vapaasti jos siltä tuntuu.