Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aurinkosähköä ilmaiseksi? – kertomus yhden investoinnin etenemisestä

Kokemuksia aurinkosähköstä neljän vuoden ajalta Mäntsälässä asemakaava-alueen ulkopuolella sijaitsevasta kiinteistöstä.

Talo on rakennettu tontille siten, että katon harja on lähes pohjois-eteläsuunnassa.

Talon ympäristössä omalla tontilla, mutta myös naapurustossa on metsää vaikeuttamassa aurinkosähkövoimalan toimintaa.

Kiinteistössä tarvitaan sähköä jatkuvasti jätevesipuhdistamoon, ilmanvaihtokojeeseen, jääkaappiin, pakastimeen, kiukaan peruslämpöön ja ilmalämpöpumppuun.

Elämiseen tarvitaan myös runsaasti sähköä, sillä porakaivosta ei tule vettä ilman sähköä. Liesi ja kuumavesiboileri tarvitsevat myös sähköä.

Kiinteistössä on kauttaaltaan sähköllä toimiva lattialämmitys ja varastoissa sekä autotallissa on talviaikaan päällä pieni peruslämpö. Sähköä kiinteistössä kuluu vuosittain noin 20 000 kWh.

Aika-ajoin kiinteistön omistajalla oli ollut mielessä aurinkosähköinvestointi. Jos ei muuten, niin hieman rauhoittamaan mieltä ja pienentämään edes jonkin verran omaa hiilijalanjälkeä.

Tekniikan ihmisenä voimalat myös kiinnostivat. Ajatelmissa oli ollut koko talon eteläpäädyn peittäminen paneeleilla, mutta ne ajatukset omistaja oli haudannut lähes samoin tein.

Ehkä rakennusviranomainenkaan ei olisi ratkaisusta iloinnut.

Talosta olisi tullut ehkä liian teknisen näköinen, vaikka tekniikka periaatteessa kaunista onkin.

Aurinkosähköjärjestelmä oli siis ollut ajatustasolla jonkin verran esillä.

Kiinteistön omistaja joutui kesällä 2018 keskusteluun aurinkosähkön sen hetken tilanteesta ja kehityksestä aurinkosähkölaitteita myyvän tuttunsa kanssa.

Hän kävikin esittelemässä edustamaansa yhtiötä ja järjestelmää. Tuttu kuitenkin luopui melko pian myyntityöstä ja keskustelut aurinkosähköstä siis unohtuivat kesäksi.

Firman toimitusjohtaja ilmestyi paikalle syksyllä 2018 ja oli erittäin aktiivinen.

Lopulta hän teki alkuperäiseen tarjoukseensa melkoisen alennuksen, kun yrityksen varastot piti saada muuton tieltä tyhjiksi paneeleista.

Uudesta hinnasta ei saanut puhua eteenpäin ja lisäksi olisi pitänyt esitellä firmaa naapureille ja muillekin asiasta kiinnostuneille.

Myyjä lupaili, että voimala tuottaisi sähköä vuodessa noin 5000 kWh, siis noin neljäsosan koko kiinteistön vuosittaisesta sähkön tarpeesta. Kauppapapereihin tuottolupausta ei kuitenkaan merkitty.

Näin jälkeenpäin pystytään laskemaan, että lupaus oli yltiöoptimistinen kahdeksalle paneelille. Vasta noin 32 paneelin järjestelmällä kyseisessä kiinteistössä voitaisiin päästä noin 5000 kilowattitunnin vuosituotantoon.

Onniselta, ei siis mistään Lahden varastosta, toimitetut paneelit asennettiin marraskuussa 13.11.2018 talon itäiselle ja läntiselle lappeelle.

Asennusvaiheessa toinen voimala liitettiin yhteen vaiheeseen ja toinen toiseen vaiheeseen, kolmanteen vaiheeseen ei siis tullut aurinkosähkösyöttöä.

Invertterit olivat vain yksivaiheisia, joten talon sähköjärjestelmä ei siis ole kovin hyvin tasapainossa.

Oliko aika juuri silloin oikea ja oliko järjestelmä luvatunlainen?

Järjestelmälle alkoi heti asennuksen jälkeen pimein aika. Mutta toivossa oli, että aurinko joskus alkaisi paistaa paneeleihin ja sähköä alkaisi syntyä.

Voimalan 1 paneelit ovat itälappeella ja voimalan 2 länsipuolella. Vuonna 2021 syksyllä itäpuolelta kaadettiin muutama suuri kuusi ja vaikutus näkyy pienenä tuotannon lisäyksenä.

Viiden sentin kWh-hinnalla järjestelmä on tuottanut tähän mennessä 241,60 euroa. Toki siirtomaksuja ei itse tuotetulta sähköltä ole tarvinnut maksaa. Sähköä ei ole käytännössä riittänyt myyntiin.

Nyt tämän päivän sähkön hinnoilla tuottavuus paranee, mutta tämä järjestelmä ei todennäköisesti ikinä tuota edes hankintahintaansa saati tuottaisi omistajalleen jotakin ekstraa, esimerkiksi 10 %:n tuottoa pääomalle, kuten jotkut myyjät mainostavat.

Tähän mennessä voimalat ovat tuottaneet keskimäärin yhteensä 1208 kWh vuodessa, siis kymmenessä vuodessa tuottoa kertynee 12 080 kWh ja 20 vuodessa 24 160 kWh.

Edellytyksenä on tietenkin, että hyötysuhde ei romahda ja laitteisto ylipäänsä kestää nuo käyttövuodet. Ainakin tuo 20 vuotta on hyvin kriittinen toiminta-aikaodotus.

Laskettaessa investointia kymmenelle vuodelle yksi kilowattitunti maksaisi 43 senttiä ja kahdenkymmenen vuoden ajalle laskettaessa yksi kilowattitunti maksaisi 21 senttiä. Nykysähkön hintoja siis.

Tämän kiinteistön omistaja on todennut, että kiireessä ei aurinkosähköjärjestelmääkään kannata ostaa, kannattaa harkita perusteellisesti ennen kauppoja kuin ihmetellä kauppojen teon jälkeen.

Kiinteistöjen omistajien kannattaa siis olla hyvin tarkkana, kun aurinkosähköjärjestelmien myyjän kanssa kauppoja hierovat.

Kannattaa perehtyä järjestelmiin kaikessa rauhassa ja tutustua puolueettomiin aurinkosähköoppaisiin.

Kauppakirjaan olisi hyvä saada myös tuottoennuste, jotta asioitaessa mahdollisessa kiistatilanteessa esimerkiksi kuluttajasuojaviranomaisten kanssa olisi esittää todisteita.

Jälkeen päin investoinnin kannattavuutta on melkein mahdotonta saada korjattua, ainakin jos myyjä on yhtä haluton saamaan asiakasta edes pikkuisen tyytyväisemmäksi kuin nyt puheena olevan kiinteistön kaupat tehnyt yrittäjä.

Omistaja esitti, että yrittäjä toisi kaksi paneelia lisää kumpaankin voimalaan, koska omistaja ei halua koko kattoa peittoon.

Myyjä teki kuitenkin lähes kuuden tuhannen euron uuden tarjouksen järjestelmän laajentamisesta. Sitä omistaja ei kuitenkaan tule tekemään.

Alalla yrittäjiä riittää, asennuksen jälkeen kymmenet eri aurinkosähköjärjestelmien myyjät ovat soitelleet tämänkin kiinteistön omistajille.

Monenlaisia yrittäjiä on siis liikkeellä, toivottavasti kunnollisuus kuitenkin vetää aikaa päälle pitemmän korren ja kaupat jätetään vaikkapa tekemättä, jos kohde ei ole tuotantoon sopiva.