Keusoten hyvinvointialue suunnittelee tällä hetkellä tulevaisuuden palveluverkostoa, johon eivät enää kuuluisi pienet yksiköt.
Kellokosken ja Jokelan terveysasemat Tuusulassa, Rajamäen terveysasema Nurmijärvellä sekä Pornaisten terveysasema suunnitellaan lakkautettaviksi.
Pitkän aikavälin strategisina linjauksina pienet terveysasemat esitetään suunnitelmissa korvattavaksi palveluiden keskittämisellä suurempiin sote-keskuksiin, joita ovat Just Järvenpäässä, Rentto ja H-sairaala Hyvinkäällä sekä Tuusulan Hyrylään rakennettava uusi sote-keskus. Tuusulan uusi sote-keskus korvaisi nykyisen Hyrylän sosiaali- ja terveysaseman.
Suurten sote-keskusten lisäksi koko Keusoten alueelle jäisi Mäntsälän terveysasema, Nurmijärven kirkonkylän ja Klaukkalan terveysasemat.
Keusote esitteli hyvinvointialueen palvelujen verkostosuunnitelmaa jokin aika sitten aluehallitukselle.
Keusoten hallintopäällikkö Sannamari Nousiainen mukaan nyt kartoitetaan ja selvitetään palveluverkostoa. Hänen mukaansa valmistelu ei ole sellaisessa vaiheessa, jossa tehtäisiin päätöksiä.
– Mitään linjauksia ei ole vielä tehty. Nyt arvioidaan kokonaisuutta, Nousiainen sanoo.
Aluevaltuustolle tiistaina esitellyssä palvelujen verkostosuunnitelmassa ensi vuoden talousarvioesitykseen on kuitenkin sisällytetty 2,5 miljoonan euron vuokrakulusäästötavoite, mikä ohjaa omalta osaltaan palvelujen verkostosuunnitelman valmistelua.
Vuokrakulujen yhtenä vähentämiskeinona mainitaan palvelujen keskittäminen.
Sen lisäksi vuokrakuluja voisi osaltaan alentaa tilojen yhteiskäyttö, vastaanottoaikojen laajentaminen kello 20 saakka, etävastaanotto, vastaanottohuoneiden koon pienentäminen ja hallintohenkilöstön tilojen supistaminen.
Nousiainen korostaa kokonaisuuden katsomista.
– Haasteena meillä on henkilöstön saatavuus tiettyihin kohteisiin. Tästä syystä meidän on tärkeää se ottaa huomioon palvelujen verkoston suunnittelussa, Nousiainen sanoo.
Uuden hyvinvointialueen vaakakupissa painaa myös talouspuoli.
– Uuden hyvinvointialueen talousarviota ei ole vielä hyväksytty, mutta se on alijäämäinen ja vaatii merkittäviä palveluverkostomuutoksia, Nousiainen myöntää.
Suunnitelmissa säästötavoitteet on siis kirjattu vuokrakulusäästötavoitteiksi.
Kun hyvinvointialue aloittaa vuodenvaihteessa, se vuokraa nykyiset terveysasematilat käyttöönsä.
Hyvinvointialue ei omista itse tiloja, joissa työtä tehdään.
– Nykyiset vuokrasopimukset siirtyvät hyvinvointialueelle sellaisenaan, Nousiainen kertoo.
Vuokrasopimukset ovat Nousiaisen mukaan pääsääntöisesti toistaiseksi voimassaolevia, ja niiden irtisanomisaika on pääosin kaikissa toimipisteissä kuusi kuukautta.
Nyt esitetyssä suunnitelmassa tavoitteena on, että palvelujen verkostosuunnitelma olisi päätöksenteossa helmikuussa 2023.
Aikataulusta on laskettavissa, että jos helmikuussa palveluverkostosuunnitelma päätetään toteuttaa suunnitelman mukaisena, pienet terveysasemat eivät todennäköisesti avaa oviaan enää ensi syksynä.