Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tullin ruokakoirat paljastivat 80 kiloa laitonta lihaa – erityishuolena vakava afrikkalainen sairaus

Tullin ruokakoirat ovat lyhyellä aikavälillä paljastaneet 80 kiloa maahantuotuja laittomia lihatuotteita, jotka eivät täyttäneet sisämarkkinasiirtoja koskevia rajoituksia. Ruokavirasto kertoo asiasta tiedotteessaan.

Tulli otti haltuun tuotteet syyskuussa afrikkalaisen sikaruton (ASF) ehkäisemiseksi annettujen rajoitusten perusteella. Ruokaviraston asiantuntija oli mukana tarkastuksilla antamassa asiantuntija-apua elintarvikkeiden tarkastuksessa.

Tullin ja Ruokaviraston yhteistyöprojektissa valvottiin satamassa tehostetusti yksityishenkilöiden yrittämää lihantuontia Baltian maista.

Ruokakoirat tunnistavat liha- ja maitotuotteet niiden kaikissa muodoissa. Ruokakoirien avulla torjutaan eläintautien – kuten ASF – leviämistä Suomeen.

– Tehovalvonnan aikana tarkastimme 341 ajoneuvoa joista ruokakoiramme Rico ja Aino reagoivat yhteensä 87 ajoneuvoon, kertoo Tullin koiratoiminnan koordinaattori tulliylitarkastaja Marko Kiiski.

Ruokakoirien reagointikyky oli 100 prosenttia eli kaikissa Ricon ja Ainon ilmaisemissa ajoneuvossa oli eläinperäisiä elintarvikkeita.

Näistä 16 ajoneuvosta löytyi tarkemmissa selvityksissä sellaisia eläinperäisiä elintarvikkeita, joita ei olisi saanut tuoda maahan. Tulosten perusteella ruokakoirat siis onnistuivat tehovalvonnassa erinomaisesti.

ASF on sikojen ja villisikojen vakava verenvuotokuumetauti, joka jatkaa vastustustoimista huolimatta leviämistä uusille alueille EU:n alueella.

Tauti on suuri taloudellinen uhka Suomen sikataloudelle ja lihateollisuudelle.

Virus voi levitä elintarvikkeiden, tavaroiden tai ihmisten mukana ja siksi sian ja villisian lihan, -lihavalmisteiden ja muiden sian- tai villisian lihaa sisältävien tuotteiden tuontia on rajoitettu useasta EU-maasta.