Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mäntsälästä ponnistanut Ea Vuori SM-mitalisateessa – "Liikunta on lääkettä"

Mäntsälässä urheiluoppinsa alkeet saaneella Ea Vuorella oli todella menestyksellinen yleisurheilukausi:

Halli SM-kisoissa hän voitti mestaruuden 1500 metrin juoksussa oman ikäluokkansa eli 17-vuotiaiden sarjassa.

Maastojuoksun SM-kisoissa hän saavutti oman ikäluokkansa kilpailussa pronssia.

EM-rajan saavuttaminen ja edustus U18-sarjan EM-kilpailujen 2000 metrin estejuoksussa Jerusalemissa.

SM-kilpailusta oman ikäluokan mestaruudet 3000 metrin ja 1500 metrin juoksuissa.

Nuorten Suomi–Ruotsi-maaottelun 1500 metrin 3.

SM-viestien N19-sarjan 3x800 metrin mestaruus Lahden Ahkeran joukkueessa.

Vuoren saavutukset ovat hienoja, mutta kun urheilusta puhutaan, ei kausi mennyt ihan ilman haavereita.

Jerusalemissa EM-kisojen 2000 metrin estejuoksussa vesiesteeltä Vuori tuli alas jalan ulkosyrjälle ja nilkasta repesi nivelsiteet.

Hän pystyi juoksemaan kilpailun loppuun jotenkuten, mutta vamma aiheutti kahden viikon ehdottoman juoksukiellon ja lisäksi kolmen viikon tehoharjoittelun pannan.

– Sitten lähdin suoraan SM-kisoihin ja sieltä tuli kaksi mestaruutta. Eli tauko ei loppujen lopuksi ollutkaan kovin suureksi haitaksi, tuumii Ea Vuori.

– Ea aloitti fudiksen 4-vuotiaana ja sieltä alkoi hänen pitkän matkan juoksuinnostuksensa. Ea oli alle kouluikäisenä myös Mäntsälän Urheilijoiden yleisurheilukoulussa ja myöhemmin myös hiihtokoulussa.

- Hän kilpaili aluksi mm. Hippo-kisoissa, mutta taisi olla 7-vuotias, kun Mäntsälän Urheilijoilla oli mestaruuskilpailut, joissa naiset juoksivat 1500 metriä. Ea halusi välttämättä osallistua tuohon 1500 metrin juoksuun ja siitä se lopullisesti lähti! Kolmea lajia harrastettiin, kunnes fudis ja hiihto jäivät pois pari vuotta sitten, kertoo Ean äiti Elina Vuori.

Ea Vuori ja hänen äitinsä kertovat, että aikoinaan seuran vaihto Lahden Ahkeraan tuli, kun Ea pääsi siellä nuorten mailerien ryhmään.

Silloin ryhmässä oli parikymmentä juoksijaa. Ryhmä toimii edelleen tehokkaasti, vaikka on hieman pienentynyt.

– Koulu ja opiskelu ovat sujuneet ihan hyvin. Ensin on ohjatut aamutreenit, illalla koulun jälkeen sitten toiset treenit. Kolme kertaa viikossa valmentaja on mukana tehotreeneissä, lähinnä palauttelevat harjoitukset teen yksikseni. Pajulahden hallissa tehdään kovemmat lenkit, ulkona peruslenkit ja koulussa salissa loput. Harjoitus- ja valmennusolosuhteet ovat hyvät.

– On minulla jonkinlainen kilpailuvietti. Jos olen menossa oman ikäluokan kisoihin, niin lähden hakemaan ilman muuta voittoa. Aikuisten kanssa kilpaillessa pyrin tekemään itselleni hyvän suorituksen, kertoo nuori lahjakkuus.

Ean ei ole tarvinnut koskaan juoksutekniikkaansa erikseen opetella, vaan monelta taholta kehuttu juoksutekniikka on syntynyt ihan luontaisesti.

Ea Vuori on jo saanut Yhdysvalloista kyselyjä tulostensa perusteella. Hän itse ei ole vielä tulevaisuuttaan lyönyt lukkoon, mutta tietenkin tuo vaihtoehto saattaa tulla kysymykseen.

– Liikunta on lääkettä. Kannustan juoksemaan, se on ihan hyvää perusliikuntaa, kehottaa Ea Vuori.