Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jopa lähes 50% säästö sähköön – Näin suomalaiset ovat onnistuneet vähentämään sähkönkulutustaan "Yllättävän helposti se on käynyt"

Valtaosa suomalaisista tinkii nyt kulutuksestaan, selviää KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tänään julkaistusta kyselytutkimuksesta. Vain joka neljäs ei säästä mistään ja toisaalta joka viides venyttää penniä kaikessa.

Yleisin säästökohde on sähkö ja muu energian käyttö, josta säästää KAKS:n selvityksen mukaan lähes joka toinen (49 prosenttia). Tämä näkyy myös tilastoissa, sillä suomalaiset käyttivät lokakuussa sähköä 8 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Etelä-Suomen Media kysyi sähkönsäästöjutussa, miten lukijat säästävät sähköä. 81 vastaajasta vain 5 (6 prosenttia) kertoi, ettei säästä mitenkään. Lisäksi yksi vastaaja kertoi, että haluaisi säästää, muttei pysty.

Osa lukijoista kertoo saaneensa aikaan merkittäviä säästöjä.

– Jääkaappia pienemmälle, pakastin pois päältä ja saunaa en lämmitä. Kulutus putosi 100 kilowattituntia kuukaudessa (-47prosenttia), kertoo eräs.

– Peräti neljännes sähkönkulutuksesta on pudonnut saunomista vähentämällä ja uunin käyttöä tehostamalla, kun verrataan vuoden takaiseen. Yllättävän helposti se on käynyt, sanoo toinen.

– Olen vähentänyt vähän yli 40 prosenttia viime kuussa viime vuoteen nähden, 323 kilowattitunnista 189 kilowattituntiin (4 hengen talous). Kävimme saunassa vain kerran viikossa, käytimme vain eko-ohjelmia, lisäsimme uudet jatkojohdot jotka saa helposti pois päältä joten esim. televisiot eivät jää valmiustilaan, käännettiin turhat valot pois päältä, ja käytimme uunia hieman vähemmän. Hinta on hyvä kannuste!

Saunan lämmityksestä säästäminen vaikuttaa avovastausten perusteella varsin tavalliselta tavalta säästää. Moni on myös lyhentänyt tai harventanut suihkujaan. Sähkösauna ja vesivaraaja kuuluvatkin kodin suurimpiin sähkösyöppöihin.

Sähkölämmitteisessä talossa eniten sähköä kuluttaa kuitenkin useimmiten juuri lämmitys. Tämän suomalaiset ovat lukijakyselyn perusteella sisäistäneet hyvin.

Vastauksista ilmenee, että lukijat ovat menneet pidemmälle kuin meneillään oleva Aste alemmaksi -kampanja esittää.

– Huonelämpö 22 asteesta 19 asteeseen. Kylpyhuoneen lattialämpö 22 asteesta 20 asteeseen. Suihkukertoja ja suihkussa oloa vähennetty puoleen. Kerään käsitiskiä yhteen tiskaukseen päivässä. Astianpesukonetta en aiemminkaan käyttänyt, koska astioita ei ole tarpeeksi. Läppäri kiinni, kun sitä ei käytetä, eräs lukija luettelee säästötoimiaan.

Eräs toinen kertoo alentaneensa lämpötilaa 24 asteesta 20:een ja samaan mittarilukemaan on päätynyt toinen, jonka kotona oli ennen 23 astetta lämmintä.

Osa lukijoista on alentanut lämpöä huomattavasti enemmänkin.

– (Säästämme) kaikesta, emme peseydy ja asumme noin 15–17 asteen lämpötilassa, ei ole rahaa lämmittää enää sähköllä. Kaikki kärsivät, lapset ehkä eniten kun eivät ole vielä tottunut palelemaan. Maakuupussit ostettu.

Toinen lukija kertoo, ettei ole vielä laittanut lämpöpattereita ollenkaan päälle vaan asuu 14-asteisessa talossa. Toinen kertoo älytermostaattien laskevan huonelämpötilaa yöksi.

Jokunen mainitsee myös hankkineensa ilmalämpöpumpun tai lämmittävänsä nyt pääosin puulla.

Myös valaistus kerää paljon mainintoja: lukijat sammuttelevat nyt tarpeettomia valoja ja lamppuja on vaihdettu vähän kuluttaviin ledeihin. Muutama mainitsee myös, että tänä vuonna ei tule jouluvaloja.

Samoin televisiota pidetään nyt päällä vain, kun sitä joku katsoo, eikä laitteita pidetä valmiustilassa.

– Ennen TV oli auki yötä päivää, enää tarvittaessa.

– Olen lopettanut television katsomisen ja uuniruokien valmistamisen.

Lukijat myös muun muassa pesevät nyt täydempiä koneellisia pyykkiä. Vastaajat kertovat myös välttävänsä pyykinpesua silloin, kun energia on kalleinta.

Kyselyyn sai vastata täysin anonyymisti.