Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin paljon HSL-matkojen hinnat nousevat pääkaupunkiseudulla ensi vuonna, laskevat kehyskunnissa – Koululaisten ilmaismatkoille aikalisä

Pääkaupunkiseudun sisäiset HSL-liput kallistuvat ensi vuoden alusta 8–13 prosenttia, mutta kehyskunnista matkustaville on luvassa kuukausitasolla jopa useiden kymmenien eurojen huojennus. Näin päätti HSL:n hallitus kokouksessaan tiistaina.

Kokous oli ylimääräinen, sillä viikkoa aikaisemmin hallitus lähetti uuteen valmisteluun pykälän lastenvaunujen kanssa matkustavien ilmaismatkoista ja siitä, mikä on jatkossa opiskelija-alennukseen oikeuttava peruste. Hallitus päätti, että lastenvaunujen kanssa saa jatkossakin matkustaa liputta ja opiskelija-alennusta ei sidota opintotuen saamiseen vaan täysipäiväiseen opiskeluun.

Koululaisryhmien ilmaismatkojen poistaminenkin oli vielä listalla, mutta vihreiden tekemä muutosesitys meni läpi. Tämä tarkoittaa, että koululaisryhmät saavat matkustaa joukkoliikenteessä ilmaiseksi ainakin vielä ensi vuoden.

– Vuonna 2024 asia on varmaan uudelleen agendalla. Nyt kunnilla on ainakin mahdollisuus reagoida esimerkiksi lisäämällä HSL:n rahoitusta, kommentoi HSL:n hallituksen jäsen Sirpa Kauppinen (vihr.).

Hinnankorotukset osuvat etenkin pääkaupunkiseudun sisäisiin vuorokausilippuihin: AB- ja BC-vyöhykkeiden yhden vuorokauden lippu sekä 2–13 vuorokauden lippuihin tulee 13 prosentin korotus. Tämä tarkoittaa matkustamisen kallistumista 0,5–1 euroa per päivä.

Nyt kunnilla on ainakin mahdollisuus reagoida.

Sirpa Kauppinen (vihr.)

AB- ja BC-vyöhykkeillä kallistuvat muutkin liput. Kertalipun hinta nousee 2,80 eurosta 3,10 euroon (11 prosenttia). Kausiliput ja säästölippu kallistuvat 8 prosenttia eli esimerkiksi 30 vuorokauden kausilipun hinta nousee 65,30 eurosta 70,60 euroon.

Myös pelkän D-vyöhykkeen kerta- ja kausilippujen hinnat nousevat, mutta maltillisemmat 3–4 prosenttia. Tämä tarkoittaa kertalipun hinnan nousemista 2,80 eurosta 2,90 euroon sekä esimerkiksi kuukausilipun kallistumista 65,30 eurosta 67,10 euroon.

Opiskelijoiden ja ikäihmisten alennusprosentti laskee 45 prosentista 40 prosenttiin.

Osa lippujen hinnoista pysyy entisellään ja CD- ja ABCD-lippujen hinnat alenevat selvästi.

Suurin alennus, 23 prosenttia, tulee ABCD-vyöhykkeen kausilippuihin. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi kuukausilipun hinta alenee lähes 40 euroa 109,70 euroon. ABCD-kertalipun hinta alenee 5,70 eurosta 4,50 euroon (-21 prosenttia).

CD-vyöhykkeellä kausiliput halpenevat 16 prosenttia ja kertalippu 3 prosenttia.

CD-vyöhykkeen kertalipun hinta on ensi vuonna sama kuin pääkaupunkiseudullakin, 3,10 euroa nykyisen 3,20 euron sijaan.

Kuukausilipun hinta halpenee 83,90 eurosta 70,60 euroon.

Kaikki lippujen hintojen muutokset löytyvät HSL:n hallituksen kokouslistan liitteestä.

Juttua muokattu 1.11.2022 kello 11.46: Lisätty tieto, mistä kaikki hintojen muutokset löytyvät.