Kuntien viranomaiset vastaanottavat Suomessa vuosittain jopa satoja puun pienpoltosta aiheutuvia savuhaittoja koskevia valituksia. Savu aiheuttaa paikallisia terveys- ja viihtyisyyshaittoja, joiden selvittäminen voi olla haastavaa.
Asiasta kertoo ympäristöministeriö tiedotteessaan.
Ministeriö on nyt julkaissut ohjeen viranomaisille puun pienpolton savuhaittatapausten käsittelystä. Ohjeen tavoitteena on helpottaa puun pienpolton aiheuttamien savuhaittojen selvittämistä ja niihin puuttumista.
Ohjeistus on tarkoitettu erityisesti kuntien terveyden- ja ympäristönsuojeluviranomaisille. Ohje tukee viranomaisia myös tulevana lämmityskautena, sillä savuhaittojen arvioidaan lisääntyvän tulisijojen aktiivisen käytön vuoksi.
Käytännössä puunpolttamiseen on hankala puuttua, mutta jos haitta todetaan selvitysten jälkeen todelliseksi, niin uhkasakkokin on mahdollinen.
Jos viranomainen toteaa saamiensa selvitysten ja tekemänsä tarkastuskäynnin perusteella puutteita kattilassa tai tulisijassa, viranomainen voi edellyttää useita erilaisia toimenpiteitä haitan poistamiseksi.
Tässä ovat viranomaisten mahdollisuudet saada ongelma kuriin:
1. Kattilan tai muiden tulisijojen käyttöajan rajoittaminen.
2. Lämmitysjärjestelmän tekniset parannukset.
3. Savupiipun korottaminen savukaasujen laimenemisen tehostamiseksi. Ennen määräyksen antamista on asiasta pyydettävä lausunto sekä rakennusvalvontaviranomaiselta että pelastusviranomaiselta.
4. Puuklapeja tai vastaavaa polttoainetta poltettaessa kattilan käytön kieltäminen ilman vesivaraajaa.
5. Puun tai turpeen polttamisen kieltäminen kattilassa tilanteessa, jossa palamisolosuhteiden parantamisella tai muilla toimenpiteillä ei haittaa saada poistettua.