Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yandex saa taas sähköä ja jatkaa toimintaansa Mäntsälässä – toiminnan yllä leijuu silti epävarmuus

Venäläisen hakukoneyhtiö Global DC:n (entinen Yandex) datakeskus Mäntsälässä toimii taas lähes täydellä teholla.

Datakeskus joutui turvautumaan varavoimaan eli dieselgeneraattoreihin viime keväänä sen jälkeen, kun se ei saanut sähkösopimusta yhdenkään yhtiön kanssa. Sähkö Yandexille katkesi pian Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa.

Datakeskuksessa syntyy paljon hukkalämpöä. Yandex on toimittanut lämpönsä Mäntsälän kunnan energiayhtiö Nivos Energia Oy:n kaukolämpöverkkoon. Sähkökatkon jälkeen lämmön tuotanto ehtyi.

Datakeskuksen toimiessa dieselien varavoimalla Yandex pystyi toimittamaan vain 15-20 prosenttia normaalista energiamäärästä.

– Nyt saamme 75-80 prosenttia täydestä määrästä. Enimmillään Yandexilta tuli noin kuusi megawattia, nyt voin viisi megawattia tehoa, Nivos Oy:n toimitusjohtaja Marko Ahl kertoo.

Yandex sai sähköt uudestaan heinäkuussa. Toimittajayhtiö ei kuitenkaan ole Nivos Energia Oy, Ahl kertoo.

Datakeskus toimii ja hukkalämpöä tulee lähes normaalisti.

Silti Yandexin lämpöä leimaa epävarmuus. Venäläisyhtiö Yandexille ei ole määrätty läntisiä pakotteita, mutta Yandexin toimitusjohtaja, oligarkki Tigran Hudaverdjan joutui pakotelistalle jo maaliskuussa. Venäjä oli käynnistänyt uuden vaiheen sodassaan Ukrainaa vastaan 24. helmikuuta.

Hudaverdjan joutui irtisanoutumaan toimitusjohtajan paikalta pakotteiden tultua voimaan.

Ahl toteaa, että kaukolämpöyhteistyö Yandexin kanssa loppuu, jos yhtiö joutuu pakotelistalle. Nivos Energia Oy on varautunut tähän.

– Korvaavia lämmönlähteitä ovat esimerkiksi kevyt polttoöljy ja maakaasu, Ahl kertoo.

Viranomaiset valvovat Yandexin toimintaa.

Heli Tarkiainen

Nivos Energialle on valmistumassa biolämpölaitos kaukolämmön käyttöön jouluksi. Sen maksimiteho on kuusi megawattia. Laitoksessa on neljä kattilaa ja varaaja. Se on täysin automatisoitu ja miehittämätön.

Aikoinaan ylistetty ja palkittu hukkalämmön hyötykäyttö on Venäjän hyökkäyssodan jälkeen saattanut Mäntsälän kunnallisen energiayhtiö Nivos Energian kiusalliseen valoon. Vielä vuonna 2016 hukkalämmön kierrätys sai Vuoden Ilmastoteko -palkinnon. Nyt ei sellaista palkintoa olisi luvassa.

Energiayhtiö – ja mäntsäläläiset kaukolämmön käyttäjät – hyötyvät energialaskuissaan siitä, että venäläinen tieto kiertää Mäntsälän kautta.

Tietoturvan kannalta tilanne on toinen. Mitä kaikkea ison datakeskuksen kautta Venäjälle kulkee, on arvailujen varassa.

Selvää on se, että venäläinen datakeskus on omalla tavallaan mukana markkinoimassa Venäjän tarinoita sodasta.

Nopea vilkaisu Yandexin sivuille kertoo, että uutisia hakiessa Yandex tarjoaa ensimmäiseksi Venäjän valtion omistamien uutistoimisto Tassin ja televisioyhtiö RT:n tietoja.

Niillä venäläisjoukkoja kuvataan sanaparilla "allied forces" eli liittoutuneet. Ilmaisu on sama, jota käytetään toisen maailmansodan aikana natsivaltioita vastaan taistelleista joukoista.

Tassin sivuilla "liittoutuneet" ovat "vapauttaneet" alueita Ukrainasta. Tietääpä Tass vielä väittää, että saksalaisen Die Welt-lehden lukijat ovat nimittäneet Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskia natsiksi.

Vastikään Yandex sai julkisuutta päätöksestään häivyttää valtioiden rajat kartoistansa lähes näkymättömiin.

Mutta Yandex antaa käyttäjälle vaihtoehdoksi myös länsimaisia tietolähteitä, esimerkiksi BBC:n, Googlen ja CNN:n sivuja. Näin on myös Venäjällä, kertovat Mäntsälän Uutisten venäläislähteet.

Yandexin datakeskus Mäntsälässä turvallisuusuhka Suomelle, Traficomin viestintäasiantuntija Heli Tarkiainen?

– Kyberturvallisuuskeskuksella ei tällä hetkellä ole tiedossa sellaisia seikkoja, joiden perusteella konesalitoiminnan voitaisiin arvioida vaikuttavan haitallisesti kyberturvallisuuteen, Tarkiainen vastaa sähköpostikeskustelussa.

EU:n arvion mukaan Yandex suosii datan esillepanossaan Venäjän valtiollista viestintää ja pudottaa alemmaksi läntisten tietolähteiden näkemyksiä esimerkiksi Ukrainan tilanteesta. Onko tällaisesta tehty mitään analyysia Suomessa?

– Suomessa ei ole tehty erillistä analyysiä asiasta. On kuitenkin huomattava, että Yandex toimii Venäjällä Venäjän lainsäädännön mukaisesti, Tarkiainen vastaa.

– Liikenne- ja viestintäministeriö ja muut viranomaiset valvovat Yandexin toimintaa ja lainsäädännön noudattamista toimivaltuuksiensa puitteissa. Tämä tarkoittaa muun muassa tietoturva- ja tietosuojakysymyksiä sekä sisällön lainmukaisuutta. Pakotteiden osalta Suomi toimii osana EU:ta.

Millaiset kaapeli- tai muut tietoliikenneyhteydet Mäntsälän datakeskuksella on?

– Suomessa datakeskustoimijoiden ei tarvitse toimittaa Traficomille tietoja tietoliikenneyhteyksiään koskien. Julkisten tietojen mukaan datakeskus käyttää normaaleja operaattorien tarjoamia tietoliikenneyhteyksiä.

Kulkevatko yhteydet Itämeren ali?

– Suomesta ulkomaille suuntautuva tietoliikenne käyttää useimmiten merikaapeliyhteyksiä. Jotkin toimijat voivat käyttää myös satelliittiyhteyksiä ensisijaisena tietoliikennejärjestelynä tai varajärjestelmänä.

Onko datakeskuksella kaapelia tai muuta suoraa tietoliikenneyhteyttä Venäjälle?

– Datakeskuksien osalta Traficom ei kerää näitä tietoja vaan tietoja kerätään vain yleiseen teletoimintaan liittyen, jossa Traficom on toimivaltainen viranomainen. Julkisten lähteiden perusteella tällaisia suoria yhteyksiä ei kuitenkaan vaikuta olevan, Heli Tarkiainen kertoo.