Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selvitys: Taloyhtiö on voinut siirtää vesikatonkin osakkaan vastuulle – "Vastuunjako on nähtävästi vielä monelle epäselvä"

Miten menee oikeaoppinen vastuunjako osakkaiden ja taloyhtiön välillä pienessä suomalaisessa asunto-osakeyhtiössä? Se on edelleen monille epäselvää, käy ilmi OP:n kysetutkimuksesta. Siihen vastanneista suomalaisista moni ei osannut kertoa, mikä korjaus kuuluu taloyhtiön osakkaan vastuulle ja mistä taas vastaa taloyhtiö.

Esimerkiksi 28 prosenttia kyselyyn vastanneista ei tiennyt tai osannut sanoa, kuuluvatko vesivahingossa vaurioituneet tapetit osakkaan vai taloyhtiön vastuulle. Sama määrä vastaajista ei myöskään tiennyt tai osannut sanoa, kuuluuko osakkaan asentamien sälekaihtimien korjaus taloyhtiölle vai yhtiön osakkaalle.

Ulko-oven postilaatikon korjaajan veikkasi väärin 18 prosenttia vastaajista, taloyhtiön asentamien ilmalämpöpumppujen korjaajan 9 prosentilla.

– Vastuunjako on nähtävästi vielä monelle asukkaalle melko epäselvä. Iso osa suomalaisista asuu asunto-osakeyhtiössä, joiden hallinnolla on suuri vastuu kiinteistöomaisuutemme kunnossapidosta. Vastausten perusteella voisi olla hyvä jokaisessa yhtiössä varmistaa, että vastuunjakotaulukko on kaikkien osakkaiden ja erityisesti taloyhtiön hallinnossa vaikuttavien tiedossa, liiketoiminnan kehityspäällikkö Henrik Tuhkanen OP Kodin isännöinnistä sanoo tiedotteessa.

Vastuunjakotaulukko on OP:n mukaan hyvä käydä läpi jokaisessa taloyhtiössä, koska asunto-osakeyhtiölaissa määritellystä vastuujakotaulukosta on voitu poiketa.

– Tämä on yleistä varsinkin pienissä, alle kymmenen asunnon taloyhtiöissä. Osakkaan vastuulle on saatettu siirtää isoja kokonaisuuksia, jopa asunnon vesikatto, Pohjola Vakuutuksen omaisuusvakuuttamisen tuoteasiantuntija Hannu Partanen kertoo.