Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talvisodan henkeä on syytä vaalia – Maanpuolustuspäivät saivat kuntalaiset liikkeelle

– Suomessa 82 vuotta sitten talvisota yhdisti Suomen kansan ylivoimaiselta näyttävää vihollista vastaan, sanoi puolustusministeri Antti Kaikkonen Uudenmaan maanpuolustusjuhlassa lauantaina Mäntsälässä.

Suomalaiset kaikista yhteiskunnan eri kerroksista astuivat palvelukseen torjuakseen maahan kohdistuvan hyökkäyksen ja lunastaakseen taistelle maamme itsenäisyyden.

Kaikkosen mukaan tätä maanpuolustushenkeä on edelleen syytä vaalia ja se on tänä päivänäkin maanpuolustustahtomme perusta.

– Samanlainen henki on syntynyt myös Ukrainassa Venäjän hyökkäyksen johdosta. Sotilaallisen puolustuskyvyn rinnalle tarvitaan myös tahtoa taistella, ja tähän ovat Venäjän lukumääräisesti suuremmat, mutta huonosti motivoituneet joukot törmänneet.

– Suomen siihen asti harjoittama käytännönläheinen ja yhteistyöhakuinen Venäjä-politiikka tuli tuona samana päivänä päätepisteeseensä, kertasi puolustusministeri helmikuun 24. päivän jälkeistä aikaa.

– Hämmästyttävällä nopeudella niin yleinen mielipide kuin myös poliittisten päättäjien tuki kääntyivät Suomen Nato jäsenyyden kannalle. Tätä selkeämpää muutosta turvallisuustilanteessamme ei enää ollut tarvetta odottaa.

Kaikkonen korosti, että huolimatta siitä, että olemme pitäneet omasta puolustuksestamme hyvää huolta läpi vuosikymmenten, tuli viime kevättalvella selväksi, että jos haluamme edelleen korottaa sotilaallisen hyökkäyksen kynnystä, niin ainoa looginen ja uskottava askel oli Nato jäsenyyden hakeminen.

– Jatkamme puolustuskykymme kehittämistä, sillä Suomen puolustamisesta olemme Naton jäsenenäkin itse vastuussa. Tätä asiaa emme halua ulkoistaa. Samalla pyrkimyksemme on luonnollisesti varmistaa puolustuspolitiikallamme Naton mahdollisimman tehokas kyky tarvittaessa auttaa meitä.

Kaikkonen lupasi, että paikallisjoukkojen tehtäväkenttä laajenee, kalusto paranee ja vaatimustaso nousee.

– Kehitämme myös puolustusvoimien ja reserviläisten välistä sidettä. Tähän liittyy erityisesti Paikallispuolustus -järjestelmän kehittäminen josta tulee koko maan kattava sotilaallisten suorituskykyjen kokonaisuus.

Koko yhteiskunnan kriisinsietokyky on osa ennaltaehkäisykykyä. Yksittäisen kansalaisen roolin osana yhteiskunnan kriisinkestävyyttä Kaikkonen laski on entistä merkittävämmäksi. Kansallinen ennaltaehkäisykyky muodostetaan riittävällä sotilaallisella suorituskyvyllä, maanpuolustustahdolla ja yhteiskunnan kyvyllä tukea kaikin voimavaroin puolustuksen toteutusta.

Maanpuolustusjuhla keräsi satamäärin yleisöä seuraamaan päivän tapahtumia. Päivän kohokohta oli ennen muuta paraatikatselmus ja ohimarssi.

Urheilukentällä tapahtuneen paraatikatselmuksen suoritti everstiluutnantti Markku Jämsä.

Paraatissa olivat edustettuina vapaaehtoiset maanpuolustusjärjestöt, veteraanit ja mm. Mäntsälän Metsäkävyt.

– Maanpuolustustahto ja -toimi ovat tänään näkyvissä Mäntsälässä, totesi paraatiin valmistautuneille joukoille pitämässään puheessa everstiluutnantti Jämsä.

Kutsunnoissa näkyi, että nuorisolla menee Mäntsälässä todella hyvin.

Jämsä muistutti, että Suomi on pitänyt yllä yleistä asevelvollisuutta. Siitä luopuneet maat ovat havahtuneet tarkastelemaan kriittisesti ratkaisujaan.

Huvitielle päätyneen paraatin ottivat vastaan puolustusministeri Antti Kaikkonen, everstiluutnantti Jämsä sekä kunnanvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen.

Täsmälleen kello 12 jyrisi Mäntsälän taivaalla Hornetin ylilento, juuri samaan aikaan kuin paraatin vastaanotto alkoi.

Monen askel kulki myös Kapinatorille, jossa oli nähtävänä puolustusvoimien kalustoa.

Järeimmästä päästä olivat mm. maalinosoitustutka, lyhyen kantaman ilmatorjuntajärjestelmä, ohjustorjuntalavetti, panssarihaupitsi K 9 Moukari sekä saksalainen Leopard-hyökkäysvaunu.

Päivään osallistuivat myös maanpuolustusjärjestöt omilla teltoillaan, tulli ja poliisi sekä armeijan soittokunta sekä monia muita organisaatioita mm. Mäntsälän VPK.

Halukkaat saivat maistella Tuusulan sotilaskotiyhdistyksen tarjoamaa hernekeittoa.