Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nivos Energia ei ole kaatumisvaarassa, toimitusjohtaja Marko Ahl vakuuttaa –Yhtiö viisinkertaistaa sähkön hinnan marraskuussa

Mäntsälän kunnan omistama energiayhtiö Nivos Energia Oy mainitaan Kauppalehden listassa kaatumisvaarassa olevista sähköyhtiöistä.

Yhtiö on kaiken lisäksi Kauppalehden kehittelemän pisteytyksen mukaan viimeinen. Nivos Energia Oy saa vähiten menestyjäpisteitä listassa, johon Kauppalehti on listannut 15 heikoiten pärjännyttä. sähkön myyntiyhtiötä.

– Listalla olo ei ole osaltamme perusteltua. Sen luvut eivät liikevaihdon osalta välttämättä pidä paikkaansa, eikä Nivos Energia ole lopettamassa sähkönmyyntiä, Nivoksen toimitusjohtaja Marko Ahl sanoo.

Kauppalehti kokosi listaan sähkön myyntiyhtiöitä.

– Nivos Energia Oy on Nivos-konsernin sähkön myyntiyhtiö. Me välitämme Vattenfallin tuottamaa sähköä ja saamme siitä pienen myyntipalkkion.

Nivos on siis Ahlin mielestä väärässä joukossa.

Lukuihin ei Ahlin mukaan ole kirjattu liikevaihtoa Nivoksen välittämästä sähköstä.

– Tämän vuoden korkeiden hintojen vuoksi sähkönmyynnin liikevaihto on yli 20 miljoonaa, Ahl sanoo.

Kauppalehden jutussa liikevaihdoksi mainitaan 4,3 miljoonaa euroa.

Muut Kauppalehden jutun luvut Ahl myöntää oikeiksi.

Ne ovat huolestuttavaa katseltavaa. Nivos Energian nettotulos oli yli 800 000 euroa miinuksella ja käyttökate yli 600 000 euroa miinuksella vuonna 2021 Tase oli 35,5 miljoonaa euroa.

– Sähkön myynti on hankala bisnesalue. Nivos Energia sai vuonna 2021 yli 800 000 euroa konserniavustusta, jolloin tulos oli 20 000 euroa plussalla, Ahl sanoo.

Nivos Energialla on vain vähän omaa sähköntuotantoa, eikä se määrää hintoja.

– Vattenfall määrittelee hinnat. Me otetaan siitä pieni komissio, mutta tällä hetkellä se ei kata edes myynnin kustannuksia, hän sanoo.

Vattenfallin sähkön jälleenmyyntisopimus on Ahlin mielestä suojannut Nivosta isoilta tappioilta sähkön myynnissä. Tappion määrä on "joitakin satoja tuhansia".

Emme ole lähellekään niin isoissa tappioluvuissa kuin jotkut omaa sähköä myyvät yhtiöt. Mutta tiukka paikka tämä on, Ahl sanoo.

Nivos Energia lähinnä läpilaskuttaa myymänsä sähkön. Sopimus Vattenfallin kanssa on tehty kolme vuotta sitten.

– Silloin ei osattu arvioida, että tällainen tilanne tulee, Ahl sanoo sopimuksesta, joka tehtiin ennen hänen tuloaan toimitusjohtajaksi.

Nivos Energia on nostamassa sähkön hintaa.

– Vuosi sitten Nivoksen myymä sähkö maksoi alle kymmenen senttiä kilowattitunnilta. Marraskuun 1. päivän jälkeen se maksaa 50 senttiä kilowattitunnilta, Ahl sanoo.

Nivoksella on myös käyty muutosneuvottelut, joiden perusteella yhtiö keskittyy bisneksessään aiempaa tarkemmin ydintoiminta-alueelleen.