Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotihälytykset ja liikenne työllistivät poliisia

Itä-Uudenmaan poliisia työllistivät viime viikolla muun muassa kotihälytystehtävät, rattijuopot sekä kaaharit liikenteessä. Poliisi pyytää myös silminnäkijähavaintoja Vantaalla keskiviikkona 21.9. tapahtuneeseen vakavaan väkivallantekoon.

Vantaan Myyrmäessä tapahtui viime viikon keskiviikkona noin kello 19.55 vakava väkivallanteko, jossa uhri sai sairaalahoitoa vaativia vammoja.

– Asianomistajaa oli puukotettu useamman kerran ylävartaloon Myyrmäessä, Liesipolun ja Vaskivuorentien risteyksessä sijaitsevalla ylikulkusillalla. Tapahtumalla on useita silminnäkijöitä, kertoo rikoskomisario Tero Tyynelä.

Uhri oli ollut matkalla kotiin, kun toistaiseksi tuntematon tekijä oli käynyt hänen kimppuunsa takaapäin. Havaintojen mukaan epäilty tekijä oli vaaleaihoinen, hoikka, noin 170 cm pitkä mies, jolla oli viikset. Epäillyllä oli yllään mustat vaatteet.

– Tutkimme tätä vakavaa väkivallantekoa tapon yrityksenä. Todistajien kuulusteluissa olemme saaneet hyvän kuvan tapahtumien kulusta ja lähialueelta on saatavissa valvontakameran tallenteita. Pyydämme kaikkia tapauksesta jotain tietäviä toimittamaan tietonsa poliisin numeroon 050 3999 026. Kaikki epäillyn löytymisessä auttavat tiedot ovat meille tärkeitä.

Tehtävämäärät noudattelivat viime viikolla edelleen syksyisiä lukemia ja erilaisia poliisitehtäviä hoidettiin Itä-Uudellamaalla viime viikolla vajaa 1900. Tehtävät painottuivat viikonlopun yövuoroihin ja kaikille partioille riitti töitä aamun pikku tunneille saakka.

– Kotihälytystehtävien, etenkin perheväkivalta- sekä henkilö häiriöksi -tehtävien määrissä, oli havaittavissa pientä nousua, kertoo komisario Kimmo Klemetti.

Rattijuopumusten kokonaismäärässä ei edelliseen viikkoon verrattuna ollut havaittavissa muutosta, mutta törkeät rattijuopumukset lisääntyivät lähes kolmanneksella. Törkeitä rattijuopumuksia kirjattiin viime viikolla 17. Myös pahoinpitelyt lisääntyivät viime viikolla hieman.

Myös erilaiset nuorten kokoontumisista aiheutuneet tehtävät sekä useat autojen kokoontumisajot aiheuttivat tuttuun tapaan erilaisia ylilyöntejä.

Poliisi tavoitti viime viikolla Porvoon seudulla liikenteestä muutamia kuljettajia, joille mitattiin reiluja ylinopeuslukemia. Porvoonväylältä tavattiin kuljettaja, jolle mitattiin 120 km/h nopeusalueella nopeudeksi 183 km/h. Kuljettajan epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Kuljettajan ajokortti päätyi poliisin haltuun. Paria muuta kuljettajaa epäillään lisäksi liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

– Porvoonjoen kalastuksenvalvonnan yhteydessä tavoitettiin kolme kalastajaa, joilta puuttui alueella tarvittava erityiskalastuslupa. Heille määrättiin sakkorangaistukset luvattomasta kalastuksesta ja heidän käyttämänsä kalastusvälineet päätyivät poliisin takavarikoimiksi, kertoo rikoskomisario Freddie Cederlund.

– Sipoonlahdella tehdyn vesiliikennevalvonnan aikana veneilijöille jouduttiin kirjoittamaan useita sakkovaatimuksia, joiden yleisin peruste oli puutteellinen varustus. Yleisimmin veneistä puuttuivat pelastusliivit tai palosammuttimet.

Viikonlopun aikana poliisilaitoksen alueella järjestetyt autoilijoiden kokoontumistapahtumat aiheuttivat partioille useita tehtäviä.

– Vantaan Ruskeasannalla perjantaina 23.9. järjestetyssä noin 100–200 auton kokoontumisessa kuljettajat syyllistyivät häiritsevään ajoon ja siihen oleellisesti liittyvään vaaralliseen liikennekäyttäytymiseen. Samanhenkinen kokoontuminen järjestettiin myös Tuusulassa, Hyrylän keskustassa, kertoo ylikomisario Timo Leppälä.

Poliisi joutui puuttumaan osallistujien tekemiin liikennerikoksiin muun muassa Tuusulanväylällä, Kehä III:lla sekä Hyrylän keskustassa.

– Kahden kuljettajan epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja molemmissa tapauksissa kuljettajat määrättiin myös ajokieltoon. Toisessa tapauksista kuljettaja ajoi Tuusulanväylällä satasen alueella 154 km/h ja toisessa tapauksista kuljettaja vedätti Hyrylän keskustassa sijaitsevalla kadulla nelivetoisella 600-hevosvoimaisella urheiluautolla nelipyöräluisua vaarantaen muuta liikennettä. Näiden lisäksi poliisi määräsi kolme ajokieltoa muista havaituista ylinopeuksista. Ajokortteja poliisin haltuun päätyi viikonlopulta yhteensä huimat 17, ja yhdeltä kuljettajalta poliisin takavarikkoon päätyi tutkanpaljastinlaite, Leppälä jatkaa.

Vantaan Kivistössä tapahtui sunnuntai-iltana 4.9. kaksi tapausta, jossa henkilön epäillään seuranneen naisia näiden kotiosoitteisiin ja käyneen heidän kimppuunsa rappukäytävässä. Molemmissa tapauksissa uhrit onnistuivat itse pääsemään irti tilanteesta. Toinen asianomistajista soitti hätäkeskukseen heti teon jälkeen ja toisen jutun asianomistaja ilmoitti teosta poliisille sähköisellä rikosilmoituksella.

– Epäillyt teot tapahtuivat vajaan tunnin sisällä toisistaan. Epäilty tekijä oli asianomistajille entuudestaan tuntematon ja hänestä oli saatavissa niukat tuntomerkit, koska mies oli lähestynyt naisia takaapäin ja poistunut teon jälkeen nopeasti paikalta, kertoo tutkinnanjohtaja rikoskomisario Matti Latvala.

Poliisin omin toimin tekijän henkilöllisyys kuitenkin saatiin selvitettyä.

– Epäilty on kuulustelussa ollut yhteistyöhaluinen ja meillä on nyt hyvä käsitys tapahtumien kulusta. Tapausten esitutkinta on vielä hieman kesken.

Poliisi on saanut kiinni etsintäkuuluttamansa verkkopetoksista epäillyn henkilön. Häntä on nyt kuulusteltu noin 30 avoimessa rikosasiassa. Esitutkinta saadaan päätökseen ja siirretään syyttäjälle syyteharkintaan lähikuukausien aikana.

– Nettipetostelijat työllistävät poliisia jatkuvasti ja näyttää siltä, että aiemmista petossarjoista saadut tuomiot eivät ole riittäneet keskeyttämään kaikkien rikoskierrettä. Yleensä näissä sarjoissa yksittäisissä petoksissa on kyse muutaman kympin tai satasen petoksista, kertoo rikoskomisario Krista Vallila.