Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinteistövinkki | Oikeuttavatko puutteet asunnon kunnossa vuokrasopimuksen purkamiseen?

Oletko muuttanut vuokra-asuntoon, joka mielestäsi on puutteellinen? Tai onko asuntoasi kohdannut jokin suurempi vahinko? Mietitkö vuokrasopimuksen purkamista?

Jotta asunnon puutteellisuus voisi olla vuokrasopimuksen purkuperuste, ei pienet puutteellisuudet riitä, vaan tiettyjen edellytysten on täytyttävä. Mitä nämä sitten ovat?

1. Puutteellisuudella tulee olla olennainen merkitys, eli sen tulee vaikeuttaa asumista huomattavasti tai estää kokonaan tavanomaisen elämisen asunnossa.

Esimerkiksi esteettiset seikat tai lyhyet vesikatkokset eivät riitä tähän.

Jos taas pieneen asuntoon tulee vuotovahinko ja koko asunto joutuu remonttiin, voi edellytys täyttyä, ellei puutteellisuutta saada korjatuksi viivytyksettä.

Asunnon asumiskelpoisuutta arvioidaan aina objektiivisesti. Vuokralaisen tai vuokranantajan henkilökohtaisilla käsityksillä asunnon kunnosta ei ole merkitystä.

Mikäli vuokralainen väittää, että asunto on puutteellisessa kunnossa, on hänellä näyttövelvollisuus sekä puutteellisuuden olemassaolosta että sen olennaisesta merkityksestä.

2. Vuokranantajan tulee viivytyksettä tai sovitussa ajassa huolehtia puutteellisuuden korjaamisesta.

Sen arvioiminen, onko vuokranantaja saanut asunnon kuntoon viivytyksettä, tehdään tapauskohtaisesti.

Mitä vakavammasta puutteesta on kyse, sitä ripeämmin tulisi toimia puutteen poistamiseksi. Mikäli puutteellisuutta ei voitaisi lainkaan korjata, on purkuperuste olemassa.

Velvollisuus ryhtyä korjaustoimiin syntyy vasta, kun vuokralainen on vaatinut puutteellisuuden korjaamista vuokranantajalta.

Jos puutteellisuus korjataan sovitusti tai viivyttelemättä, poistuu sopimuksen purkamisperuste.

Ja jos taas vuokranantaja annetussa ajassa lieventää puutteellisuutta niin paljon, että asunto on asumiskunnossa, poistaa tämäkin lähtökohtaisesti purkamisoikeuden.

Puute tulisi kuitenkin korjata kokonaisuudessaan mahdollisimman pikaisesti.

Vaikka molemmat edellä kerrotuista kriteereistä täyttyisivät, ei vuokralaisella kuitenkaan ole oikeutta purkaa sopimusta, jos hän on omalla toiminnallaan aiheuttanut asunnon puutteellisen kunnon – tahallisesti taikka tuottamuksellisesti.

Jos vuokranantaja väittää tällaista, on vuokralaisen pystyttävä tavalla tai toisella osoittamaan, että hän on hoitanut asuntoa huolellisesti. Muussa tapauksessa purkamisoikeutta ei ole olemassa.

Jos vuokrasopimuksessa olisi poikkeuksellisesti sovittu, että vastuu asunnon kunnosta on vuokralaisen vastuulla, hänen tulee itse huolehtia puutteellisuuden poistamisesta.

Tällöin ei myöskään vuokrasopimuksen purkuperustetta ole olemassa.

Sopimuksen purku tulee puutteiden perusteella hyvin harvoin kyseeseen. Yleisempää on hyvittää puute vuokran määrässä.

Kirjoittaja on Hyvinkään-Riihimäen-Mäntsälän Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja.Eväitä taloyhtiön luottamustehtävän hoitamiseen yli 50 vuoden ajan.Palsta palvelee kaikkia taloyhtiöissä asuvia ja niissä osakkeita omistavia.