Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Useita kuntia koskevasta malmin-etsintävarauksesta valitetaan – myös Mäntsälä varauksen piirissä

Kansainvälinen, tänä vuonna perustettu kaivostoimintayritys elementX Finland Oy on kiinnostunut Porvoosta ja lähikunnista mahdollisesti löytyvistä kaivosmineraaleista. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on hyväksynyt sen tekemän varausilmoituksen, jolla yhtiö varaa itselleen etuoikeuden hakea malminetsintälupaa alueelta.

Porvoo aikonee valittaa varausilmoituksesta. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa ensi maanantain kokouksessaan.

– Esitämme kaupunginhallitukselle linjaratkaisuna, että kaupunki toimii aktiivisesti eikä jää odottamaan prosessin myöhempiä vaiheita, sanoo Porvoon hallintojohtaja Roope Lenkkeri.

– Tämä ilmentää myös kaupungin kriittistä suhtautumista. Se ei ole ehdottoman kielteinen, mutta hanketta halutaan seurata mahdollisimman tarkasti. Jos jotakin kritisoitavaa on, tartutaan siihen mahdollisimman nopeasti, Lenkkeri jatkaa.

Porvoon kaupungin valitusluonnoksessa vaaditaan Helsingin Hallinto-oikeutta kumoamaan Tukesin tekemän päätöksen kaivoslain vastaisena. Samalla perustellaan seikkaperäisesti, miksi kaupungin on katsottava olevan varauspäätöksen osalta asianosainen.

– On esitetty kysymys siitä, onko kaupunki asianosainen vai ei. Siksi valituskirjelmässä on perusteltu asiaa poikkeuksellisen laajasti. Tämä on samalla Porvoon kaupungin vastaus asiaan, Lenkkeri sanoo.

Valitusluonnoksessa todetaan, ettei varausilmoitus täytä kokonaisuudessaan kaivoslain mukaisia vaatimuksia.

Varauksen tekijä elementX Finland Oy ei muun muassa ole toimittanut riittävän tarkkaa suunnitelmaa malminetsintälupahakemuksen valmistelusta eikä selvitystä valmisteluresursseistaan.

– Myöskään ne tiedot, mitä kaupunkina ja asianosaisena olemme saaneet varauksen tekijästä, eivät herätä kovaa luottamusta, Lenkkeri sanoo.

Lenkkeri uskoo, ettei elementX:llä ole aikomustakaan tehdä malminetsintälupahakemusta hyväksytyssä varausilmoituksessa annetun 12 kuukauden keston puitteissa.

– ElementX on todennut ilmoituksessa aikovansa käyttää ensimmäisen vuoden etsintään sekä historiallisten ja ulkoisten tietojen tarkastamiseen ja varsinaista lupaa haettaisiin vasta toisen vuoden kuluessa. Emme usko, että vuosi tulee riittämään. Näin ollen Tukes on käytännössä antanut sellaisen luvan, mitä ei olla edes haettu, Lenkkeri sanoo.

Tukesin varaus koskee Porvoon lisäksi Askolaa, Myrskylää, Pukkilaa, Pornaisia, Loviisaa, Sipoota, Mäntsälää ja Orimattilaa.

Esimerkiksi Askola ei lähde tässä vaiheessa valittamaan varauksesta.

– Olemme saaneet Tukesista päätöksentekijältä itseltään tiedon, että kunta ei ole tässä vaiheessa valituskelpoinen. Meillä on nyt mietintä käynnissä, miten toimimme seuraavissa vaiheissa, jos niitä tulee, sanoo Askolan kunnanjohtaja Ilari Soosalu.

– Pitää katsoa, mikä tämä oikein on ja keskustella siitä, mitä mieltä kuntana olemme tämän tyyppisistä asioista nyt ja jatkossa, Soosalu jatkaa.

ElementX Finland Oy:n malminetsintäluvan valmistelua varten tekemän varaushakemuksen mukaan etsintää on tarkoitus harjoittaa yli 1600 neliökilometrin kokoisella alueella. Etsittäviä malmeja ovat litium, tina, tantaali, kupari, uraani, ytrium, skandium sekä lantanoidit.

elementX Finland on kansainvälinen, tänä vuonna perustettu kaivostoimintayritys.

Tukesin tekemän varauspäätöksen valitusaika päättyy 30. syyskuuta.