Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seurakuntavaalien ehdokkaat julki - Määrä laski viime vaaleista -Suurin osa nykyisistä valtuutetuista pyrkii uudestaan

Marraskuussa käytävien seurakuntavaalien ehdokasasettelu on päättynyt. Mäntsälän kirkkovaltuustoon pyrkii 65 ehdokasta. Määrä on pudonnut vuoden 2018 vaaleista 13 ehdokkaalla. Silloin heitä oli 75.

Kirkkoherra Tarja Meijer näkee, että vähentyneestä ehdokasmäärästä huolimatta tarjolla on monipuolinen kattaus.

– Ehdokkaina on uusia ja kokeneita. Ja onneksi pudotus ei ollut tuon isompi, hän sanoo.

Meijer pohtii ehdokkaiden vähenemistä.

– Ihmiset eivät ehkä lähde vapaaehtoistehtäviin samalla lailla kuin ennen. Tällainen kehitys on ollut jo vähän pidempäänkin, hän sanoo.

Toisaalta viime vuosien kriisit, kuten korona ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan saattavat luoda halua tehdä yhdessä ja lujittaa paikallista elämää, vaikka vapaaehtoistyön kautta.

Joka tapauksessa kunnon vaali Mäntsälään on syntymässä. Valtuustossa on 27 paikkaa. Ehdokkaita on yli kaksi kertaa enemmän. Läpipääsy ei ole itsestäänselvyys. Jos äänestysprosentti saadaan kunnolliseksi, valtuustoon ei pääse pelkillä perhetutuilla.

– Ehdokkaita on aika hienosti, Meijer sanoo.

Valitsijayhdistysten lopullinen hyväksyminen tapahtuu vaalilautakunnan kokouksessa 3. lokakuuta.

Seurakuntavaalit alkavat ennakkoäänestyksellä tiistaina 8. marraskuuta. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 20. marraskuuta.

Varmaa on, että valtuustoon tulee ainakin 11 uutta valtuutettua. Vanhan valtuuston jäsenistä 16 pyrkii uudestaan. Käytännössä vaihtuvuus lienee suurempi, sillä vanhoista valtuutetuista osa jää luultavasti valitsematta.

Vaaleissa on viisi valitsijayhdistystä, Peruskristityt, Tulkaa kaikki Mäntsälä, Turvallinen kotiseurakunta, Vastuu seurakunnasta ja Yhteinen seurakuntamme.

Valitsijayhdistyksillä on epäpoliittiset nimet, mutta nimien takaa löytyy tuttuja puolueita.

Peruskristityt on perussuomalaispohjainen yhdistys. Kolmesta ehdokkaasta yksi on myös perussuomalainen kunnanvaltuutettu. Yksikään ryhmän ehdokas ei ole nykyisessä kirkkovaltuustossa.

Turvallinen kotiseurakunta on kokoomustaustainen ryhmä. Valitsijayhdistyksessä on useita kokoomuksen kunnanvaltuutettuja ja myös nykyisiä kirkkovaltuutettuja.

Vastuu seurakunnasta on keskustavetoinen valitsijayhdistys. Ehdokkaina on useita keskustan kunnanvaltuutettuja, mutta myös kristillisdemokraattien kunnanvaltuutettu. Myös heillä on useita nykyisiä kirkkovaltuutettuja ehdolla.

Yhteinen seurakuntamme on demarivetoinen valitsijayhdistys. Heilläkin on useita puolueiden kunnanvaltuutettuja sekä nykyisiä kirkkovaltuutettuja listalla.

Tulkaa kaikki Mäntsälä on uusi valitsijayhdistys. Ehdokkaana on yksi vihreiden kunnanvaltuutettu, mutta myös esimerkiksi yksi kokoomusvaikuttaja. Ryhmässä on yksi nykyinen kirkkovaltuutettu.

Uuden ryhmän tavoitteena on edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta seurakunnassa. Ryhmän ehdokkaat sitoutuvat esimerkiksi parantamaan sateenkaari-ihmisten asemaa seurakunnassa.

Äänestäjän on hyvä muistaa, että useimmissa valitsijayhdistyksissä on myös sitoutumattomia ehdokkaita. Tiukkaa puoluepolitiikkaa kirkkovaltuustoissa ei ole, mutta luonnehdinnat antavat vinkkiä siitä, mihin suuntaan kukin ryhmä ajattelussaan kallistuu.

Ehdokkaat

Peruskristityt Arvi Tokola, Anssi Eronen ja Tero Toivonen

Tulkaa kaikki Mäntsälä Tuuli Särkijärvi, Eveliina Luomanen-Kurki, Tiina Luomanen, Tiina Salmi-Carlson, Saija Hellström, Heidi Hoffman, Riikka Hankonen, Tomi Vehkajärvi, Hannu Salin, Aaro Hellström, Heini Salovaara, Petra Kangas, Emmi Mäkinen ja Jaakko Kyrö

Turvallinen kotiseurakunta Jari Sillanpää, Pirkko Matalamäki, Anna Helin, Eero Kokko, Marjaana Manninen, Hans Hammert, Taina Ahonen, Jonne Tokola ja Jari Kupiainen

Vastuu seurakunnasta

Matti Ahonen, Ilkka Allonen, Eerik Brusila, Katri Eskelinen, Sirpa Halonen, Katri Heinmurto, Juha Heino, Mirja Hämäläinen, Aira Jussila, Susanna Koivula, Terhi Kortelainen, Pertti Lahti, Katri Manninen, Pentti Ovaska, Lea Paukkeri, Hanna Pitkämäki, Enni Pöykkö, Jari Rosenqvist, Krista Ryynälä, Rauno Saarnio, Sirpa Suvanto, Marja Teppinen, Jukka Tokola, Siru Vainio, Jarmo Virtanen, Matti Virtanen ja Toni Virtanen

Yhteinen seurakuntamme

Timo Leino, Markku Helenius, Teemu Kanerva, Teuvo Heikkilä, Tarja Vierikko, Heli Hallikainen, Ari Lavikainen, Christina Kalenius ja Salla Nousiainen.

Kursivoituna ehdokkaat, jotka ovat nykyisessä kirkkovaltuustossa.