Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Lasten ja nuorten ylipaino on vakiintumassa huolestuttavan korkealle tasolle

Lasten ja nuorten ylipainon yleisyydessä ei ole tapahtunut muutosta vuosien 2020 ja 2021 välillä muutaman vuoden hitaan kasvun jälkeen. Sen sijaan yleisyys näyttää vakiintuneen huolestuttavan korkealla tasolle.

Asia käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) päivittämästä tilastoaineistosta.

Vuonna 2020 2–16-vuotiaista pojista oli ylipainoisia tai lihavia 29 prosenttia, tytöistä 19 prosenttia. Prosenttiosuudet ovat pysyneet yhtä suurina nyt valmistuneissa vuotta 2021 koskevissa tilastotiedoissa.

– Lasten ja nuorten ylipaino ja lihavuus ovat yleistyneet viime vuosina. Olisi tärkeää, että tämänhetkisistä luvuista päästäisiin alas päin. Luotettavien päätelmien tekemiseen tarvitaan kuitenkin pidempi kuin yhden vuoden seuranta. Vasta tulevat vuodet näyttävät kehityksen suunnan, sanoo THL:n kehittämispäällikkö Päivi Mäki tiedotteessa.

Alueelliset ja kuntakohtaiset erot lasten ja nuorten ylipainon ja lihavuuden yleisyydessä ovat hyvin suuret. Pojista ylipainoisia tai lihavia oli vuonna 2021 kunnasta riippuen 18–60 prosenttia, tytöistä 12–41 prosenttia.

Kuntien ja alueiden välisiä eroja voivat selittää Päivi Mäen mukaan väestön koulutus, mutta myös palvelujen saatavuus ja harrastusmahdollisuudet.