Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapsille ja nuorille ei enää säännöllisiä lääkärintarkastuksia – Keusoten lääkäripula näkyy neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa

Keski-Uudenmaan sote-alueella kärsitään nyt merkittävästä lääkärivajeesta koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.

Lisäksi koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa on kuntakohtaisia haasteita terveydenhoitajien saatavuudessa.

Keusoten tiedotteen mukaan neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon lääkäripalvelut toteutetaan tämän vuoksi toistaiseksi tarvekohtaisesti rutiininomaisten tarkastusten sijaan.

Ainoastaan raskaana olevien sekä alle 1-vuotiaiden lasten terveydenhoitajan tarkastukset ja lääkärikäynnit toteutetaan normaaliin tapaan, mutta muiden ikäryhmien lääkärintarkastukset hoidetaan tarpeen mukaan.

Tiedotteessa kerrotaan, että kaikille kouluille on nimetty vastuuterveydenhoitaja, vaikka vakituinen työntekijä olisikin poissa.

– Lääkäriajat kohdennamme kouluikäisille lapsille, joilla todetaan terveydenhoitajan tarkastuksessa tarve myös lääkärintarkastukselle. Tällöin terveydenhoitaja ohjaa lapsen erilliselle koululääkärin vastaanotolle, tiedotteessa kerrotaan.

Keusote ohjeistaa huoltajia, että jos huoltajalla on huoli lapsesi kasvuun, kehitykseen tai terveyteen liittyen, voi asiasta olla yhteydessä neuvolan tai kouluterveydenhuollon terveydenhoitajaan.

– Pahoittelemme tilannetta ja teemme kaikkemme henkilöstövajeen ratkaisemiseksi.

Kouluterveydenhuolto ei ole ainut Keusoten osa-alue, jossa kärsitään lääkäripulasta. Keusote hakee kaikkiaan noin 40 lääkäriä. Suurin puute lääkäreistä on terveysasemien hoitaja–lääkärivastaanotolla.