Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alikartanon väki pakeni ruttoa Itämerelle ja pelastui -Martti Blåfield kertoo kiehtovia tarinoita Alikartanon yläluokkaisesta elämästä uutuuskirjassaan

Vaikka reilut 200 vuotta sitten ei ollut aavistustakaan viruksista, Nordenskiöld-suvun kantaisä, Nummisten Alikartanon herra Johan Eriksson Norberg osasi toimia oikein.

Suuren Pohjan sodan aikaan 1708-1712 Suomeen iski myös rutto. Johan Norberg toimi ajoissa. Saatuaan kuulla rutosta hän lastasi yhden laivoistaan taloustavaroilla, ruualla ja muulla välttämättömällä ja lähti kartanon väen kanssa merelle.

Laiva purjehti muutaman kuukauden Suomenlahdella ja Norberg piti huolen, että kukaan ei nouse laivaan. Ohipurjehtineilta aluksilta laivan väki kuuli mantereella riehuvasta rutosta.

Onnekkaasti kukaan ei ollut tuonut ruttoa laivalle ja retki onnistui. Uudenvuoden tienoilla 1711 laiva laski maihin Ahvenanmaalla, kun oli tullut tieto, että rutto oli hellittänyt.

Laivan väki eli Alikartanon asukkaat pelastuivat. Seuraavana keväänä jatkettiin vielä matkaa Tukholmaan.

Näin kertoo kirjalilja ja tutkija Martti Blåfield uudessa kirjassaan Alikartanon Nordenskiöldit. Tarkkasilmäinen huomasi, että rutolta eristyksiin vieneen kartanonherran nimi ei ollut vielä Nordenskiöld. Se vakiintui suvun Suomen haaran sukunimeksi vasta myöhemmin.

Hauskin Blåfieldin kirjoista

Kirsti Manninen

Blåfield kertoo kirjassaan nimenomaan Alikartanossa vaikuttaneista suvun jäsenistä. Kirjassa kerrotaan kuuden sukupolven Nordenskiöldeistä.

Alikartano kuului Norberg-Nordenskiöld -suvulle yli 200 vuoden ajan vuodesta 1706 vuoteen 1912. Kirjan pääpaino ei ole suvun kuuluisimmasta jäsenessä, koillisväylän löytäjä Adolf Erik Nordenskiöldissä, joskin myös hänet on asiallisesti käsitelty 175-sivuisessa teoksessa.

Uusia lähteitä kirjassa ovat suvun sisäpiirin muistiinpanot, joita Blåfield sai käyttöönsä. Ne valottavat erityisesti Alikartanon kahden viimeisen Nordenskiöld-sukupolven elämää.

Kirjassa on paljon herkullisia tarinoita, paljon henkilöhahmoja ja sukulaissuhteita. Välillä hankalaksi menevää nimipaljoutta helpottaa kirjan loppupäässä oleva sukupuu, jonka perusteella voi asemoida sukuun kuuluvat paikalleen

Martti Blåfield kertoo olevansa hyvin tyytyväinen kirjaan. Blåfield kertoo kirjan olevan hänen 40 vuoden Nordenskiöld-tutkimuksensa yhteenveto ja loppulause.

Kehut lähtevät vaatimattomasti muualle.

– Se on hyvin painettu ja taitettu. Sain lisäksi Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralta tarvitsemani luku- ja oikolukuavun, hän sanoo.

Kirjailija Kirsti Manninen kehuu vapaammin.

– Tämä on hauskin Martti Blåfieldin kirjoista.

Blåfield kertoo seuraavan kiinnostuksen kohteensa olevan Grönlannin varhaishistoria..

Lähde: Martti Blåfield, Alikartanon Nordenskiöldit SKS Kirjat 2022. 175 sivua. 39 euroa.