Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Apposen kaikki 71 asuntoa ehkä vuokralle jo ensi talvena

Nuorisosäätiö yrittää saada vanhan kenkätehtaan käyttöönottoluvat tämän vuoden puolella ja talon pikaisesti asuinkäyttöön. Talolle yritetään saada esittelytilaisuuksia ennen vuoden vaihdetta.

Vanhalla kenkätehtaalla Mäntsälänjoen varressa tehdään kiivaasti viimeistelytöitä. Apposen kiinteistö alkaa kohta olla niin pitkällä, että taloon odotetaan vain asukkaita.

Yli kaksi vuotta sitten lähes valmiiksi tehdyt asunnot ovat mahdollisesti jo tämän vuoden puolella tarjolla vuokralle, mikäli Nuorisosäätiö suunnitelmat toteutuvat.

–  Viimeistelytyöt ovat täydessä käynnissä. Tarkoitus on, että muuttamaan pääsee jo tämän vuoden puolella, Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Jari Laine kertoo.

Taloa viimeistellään nyt käyttöönottolupien saamista varten.

Laine uskoo, että asunnoille on heti kysyntää.

– Minulle on tullut kyselyjä Helsinkiä myöten, joissa halutaan muuttaa vuokralle Mäntsälään, hän kertoo.

Laine muistuttaa, että paikka on hieno ja asunnot uusia.

Apposen talolla on pitkä kulttuurihistoria Mäntsälässä. Yrjö Apponen avasi vuonna 1930 nahka- ja kenkätavaroiden kaupan. Melko tarkkaan 90 vuotta sitten, 22. lokakuuta 1932 hän perusti Apposen Kenkätehdas Oy:n. Tehdas laajeni nopeasti ja työntekijöitä oli ennen sotia jo lähes sata ja sodan jälkeen heitä oli yli 100.

Neuvostoliiton vientiin erikoistunut tehdas jouduttiin lopettamaan idänkaupan vaikeuksien takia vuonna 1989. Sen jälkeen tiloissa oli vuosikymmenien ajan erilaista liiketoimintaa, harrastuskäyttöä sekä taidenäyttelyitä.

Tehtaan muuttaminen asuinhuoneistoiksi on erikoinen tapaus. Asunnot valmistuivat lähes valmiiksi asti jo kaksi vuotta sitten. Rakennuttajana olleen Nuorisosäätiön entisen johdon tekemät talousrikokset pilasivat Apposen alkamassa olleen myynnin.

Nuorisosäätiön oikeudenkäynti sai uuden käänteen syytettyjen, hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiaisen ja toimitusjohtaja Aki Haaron suostuttua tunnustamisoikeudenkäynteihin.

Jari Laine sanoo, että entisen johdon tunnustamisoikeudenkäynneillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että huoneistot tulevat nyt tarjolle.

Apposeen kaavailtuja musiikkiopiston tiloja ei rakennukseen ole sittenkään tulossa toisin kuin viime keväänä suunniteltiin. Tontin käyttö on muuttunut sen jälkeen muun muassa siten, että autojen parkkipaikat tulevatkin pihalle. Opiston tilat eivät olisi mahtuneet tontille turvallisella tavalla, Laine arvioi.

Nuorisosäätiö on kiinnostunut toteuttamaan myös kakkosvaiheen Apposen rakentamisesta. Se tarkoittaisi terassitaloja rinteeseen.

– Niitä voisi olla tarjolla opiskelijoillekin, Laine arvioi.

Lähde: Mäntsälän Historia III s. 326