Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nainen kolaroi ajettuaan huumeiden vaikutuksen alaisena päin punaisia Mäntsälässä – valitti saamastaan vankeusrangaistuksesta hovioikeuteen

Vuonna 1986 syntynyt nainen tuomittiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa yhdyskuntapalveluun hänen kolaroituaan huumeiden vaikutuksen alaisena Mäntsälässä tammikuussa 2021.

Nainen ajoi henkilöautolla Vanhaa Lahdentietä käytettyään huumaavia aineita, kuten amfetamiinia, diatsepaamia ja nordiatsepaamia. Mäntsälän keskustassa hän ajoi liikennevaloristeyksessä päin punaisia ja törmäsi toisesta suunnasta tulleen auton keulaan. Molemmat autot vaurioituivat kolarissa.

Vankeus muutettiin yhdyskuntapalveluksi.

Käräjäoikeuden mukaan naisen toiminta oli omiaan aiheuttamaan vakavaa vaaraa toisessa autossa olleiden kahden henkilön hengelle ja terveydelle, minkä vuoksi vankeusrangaistus oli perusteltu sakkojen sijasta.

Nainen oli kaksi vuotta aiemmin tuomittu vankeuteen samankaltaisesta rikoksesta, minkä vuoksi rangaistuksen oli käräjäoikeuden mukaan oltava ehdoton.

Käräjäoikeus tuomitsi naisen rattijuopumuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 30 päiväksi vankeuteen, mikä muutettiin 30 tunnin yhdyskuntapalveluksi. Lisäksi hänet velvoitettiin korvaamaan vakuutusyhtiölle noin 14 000 euroa ajoneuvoille aiheuttamistaan vahingoista.

Nainen valitti tuomiosta hovioikeuteen ja vaati syytteen sekä korvausvaatimusten hylkäämistä. Hänen mukaansa hänen kykynsä ajaa autoa ei ollut heikentynyt hänen käyttämiensä lääkeaineiden vuoksi. Hän oli käyttänyt lääkärin määräämiä reseptilääkkeitä. Naisen mukaan hän ei myöskään ollut ajanut päin punaista liikennevaloa.

Hovioikeuden mukaan naisen veren amfetamiinipitoisuus oli niin korkea, että lääkeaineet huomioon ottaen hänen kykynsä ajaa autoa oli huonontunut. Lisäksi todisteiden valossa kävi ilmi, että nainen on ajanut tilanteessa päin punaista valoa. Hovioikeus piti 1. syyskuuta antamassaan päätöksessä käräjäoikeuden tuomion ennallaan.