Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Pelastajan työssä ei voi olla puolikunnossa

Pelastajien työn tärkeys tuli taas todistetuksi Mäntsälässä viikonloppuna. Rivitalon päätyhuoneistossa Koskenrannassa syttyi tulipalo, joka uhkasi levitä ullakon kautta koko taloon.

Onneksi talossa oli palokatko keskellä ja onneksi meillä on vaikeisiin tehtäviin pystyvä pelastajakunta. Henkilövahingoilta vältyttiin, eikä tuli päässyt leviämään koko taloon.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen tiedot kertovat, että noin puolet talosta kärsi vain vähän vahinkoja. Tämä on melkoinen suoritus. Paikalla olleena toimittajana näin pariin kertaan, kun ilmiliekit roihusivat rivitalon päädyssä.

Pelastajat tiesivät mitä tekivät ja olivat sellaisessa kunnossa, että tekeminen onnistui. Fyysinen ja psyykkinen selviytyminen ääriolosuhteissa ei ole itsestäänselvyys.

Pelastajat tiesivät mitä tekivät.

Varmaan kaikki ovat sitä mieltä, että pelastajien työympäristö paloasemalla pitää olla kunnossa. Se ei saa vaarantaa tehtäviä, joissa joutuu vaarallisiin, epäterveellisiin ja kuluttaviin tilanteisiin.

Mäntsälän paloaseman huono kunto on tiedetty kauan. 60-luvun lopussa valmistunut rakennus on puheitten mukaan ollut jo 80-luvulla sisäilmaltaan kehno.

Viime vuosien tarkastukset ovat vahvistaneet tietoa siitä, että rakennuksen sisäilma on huono ja sairastuttaa suuren osan heistä, jotka joutuvat siellä oleskelemaan.

Ajatus siitä, että pelastajien keuhkot voivat vaarantua paloaseman huonon kunnon takia on hätkähdyttävä.

Pelkäämään ei kannata ryhtyä. Pelastajia testataan usein ja Mäntsälässä työskentelevät ovat Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palopäällikkö ja työsuojeluvastaava Yrjö Jalavan mukaan suoriutuneet aina testeistä hyvin.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö rakennuksen sisäilmaongelmat ole korjattava, ja vielä niin, että pelastajat pääsevät saman tien kunnon tiloihin.

Paloaseman tilojen korjaamisessa on hiertänyt se, että tilat omistaa Mäntsälän kunta, ja pelastuslaitos on niissä vain vuokralla. Sekin on hämännyt, että uuden laitoksen rakentamista vähän etelämmäksi on puuhattu muutamaan otteeseen.

Kunta on onneksi ryhtynyt nyt korjaamaan tilannetta. Korjaus on tehtävä hyvässä yhteistyössä pelastajien ja kunnan välillä. Se on paitsi pelastushenkilökunnan myös jokaisen mäntsäläläisen etu.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja.