Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voisiko naistaiteilijan kuolema nostaa samanlaiset otsikot kuin Vesa-Matti Loiri? – "Viihdeala on ollut todella miehinen"

Voisiko suomalainen naistaiteilija saada osakseen samanlaisen reaktion kuollessaan kuin Vesa-Matti Loiri? Asiaa on Loirin poismenon jälkeen pohdittu sosiaalisessa mediassa.

Asiaa on syytä kysyä aikalaisilta: MTV:n entiseltä kanavajohtajalta Jorma Sairaselta sekä Spede-tuotantoja 1960-luvulta asti ohjanneelta Inkeri Pilkamalta.

– Suomalainen viihdeala on ollut todella miehinen. Siltikin kun se aika on, niin aivan varmasti Katri-Helenan ja Paula Koivuniemen poismenot tulevat koskettamaan laajaa joukkoa suomalaisia. Hannele Lauri varmasti myös, he kolme ovat siinä määrin rakastettuja taiteilijoita. Jos media olisi operoinut näin laajasti Laila Kinnusen kuollessa, niin aivan varmasti sekin olisi huomioitu isolla volyymilla, Sairanen sanoo.

Inkeri Pilkama on asiassa samoilla linjoilla. Hän huomauttaa, että naisten tekemällä viihteelläkin on Suomessa pitkät perinteet.

– 1990-luvun alussa teimme Hannelen ja Eija Vilppaan kanssa Hynttyyt yhteen -sarjaa televisioon. Se oli valtavan suosittu tuotanto ja siitä jäi hyvät muistot.

Lauri oli pidetty viihdetaiteilija jo 1980-luvulla, jolloin Simo Salminen, Spede Pasanen ja Vesa-Matti Loiri olivat jo ikonisia televisiotähtiä.

– Hannelella oli siinä porukassa vahva asema, mutta tietysti hyvä kysymys on, miksi Pertti (Spede) ei koskaan ehdottanut hänelle omaa sarjaa. Ehkä Pertti katsoi, että Hannele on sen verran hyvä sivuosien näyttelijänä, mutta tavallaan Hannelekin jäi vähän statistiksi. Tässä pitää nostaa toki omakin käsi pystyyn, että ei sitä asiaa tullut itsekään nostettua esiin, Jorma Sairanen sanoo.

– Toisaalta Pertti oli sen sarjan ihmisiä, että ei hänelle kauheasti ehdoteltu asioita. Pertti kävi kauppaa. Hän tuli huoneeseen ja sanoi, että olisi tällainen asia ja ottakaa tai jättäkää. Kyllä mä joskus jätinkin, eivät ne kaikki menneet sukkana sisään, hän hymähtää.

Vesa-Matti Loirin ja Spede Pasasen suhteesta naisiin ylipäätään on käyty paljon keskustelua, ihan viime kuukausinakin. Pasanen nousi kaksi vuosikymmentä kuolemansa jälkeen esille, kun Lenita Airisto kertoi kirjassaan Speden yrittäneen raiskata hänet palaverin yhteydessä.

Speden kanssa vuosikymmeniä yhteistyötä tehnyt ohj Inkeri Pilkama on asiasta edelleen harmissaan.

Me otimme Pertin kanssa monta kertaa yhteen ammatillisesti, mutta myös kunnioitimme toisiamme. Painotan sitä, että minun tuntemani Pertti myös kunnioitti naisia, enkä muista hänen kertoneen esimerkiksi mitään rasvaisia vitsejä palavereissa mikä oli hyvin monella tapana. Olen edelleen Lenitan ratkaisusta harmissani, koska se vesitti tavallaan Pertin uran aivan kokonaan, Pilkama sanoo.

– Lenita on minun papereissani suora ihminen ja rohkea tasa-arvoihminen. Miksei hän aikoinaan nostanut tuota asiaa esille? Pertti on ollut haudassa kohta 21 vuotta.

Jorma Sairanen sanoo, että Loirin ja Pasasen suhde naisiin oli täysin erilainen. Loiri heijasteli valoa, tunnetta ja palavaa rakkautta, Pasasen naissuhteet olivat vaikeita ja kumpusivat pimeästä.

– Vesku rakastui tarvittaessa salamana ja oli entisten kumppaniensa kanssa loppuun asti hyvissä väleissä. Pertin naissuhde oli ongelmallinen. Kukaan ei varmaksi osaa sanoa, mistä se johtui. Varhaisnuoruudessa on voinut olla jotain, lapsuudenkodissa on voinut olla jotain, mutta kukaan ei tiedä. Jos kysyisit nyt Riitta Väisäseltä, että oliko Pertti sellainen normaali ja mukava mies, niin tuskin hänkään siihen nyökkäisi.

– Jos sitten ajatellaan alaa kokonaisuutena, ei siellä tässä suhteessa erityisen vaikeita tyyppejä ollut. Viihdeala on luonteeltaan sellainen, että houkutuksia syntyy ja monella ihmissuhteet ja avioliitot hajosivat, Sairanen sanoo.

Palataan vielä Loiriin. Inkeri Pilkamalle on jäänyt miehestä pelkästään hyviä muistoja, ja hän niputtaa samaan kastiin myös Speden ja Simon.

– Jos ajatellaan noita poikia, he saivat paljon jo syntymälahjana. Sellaisia taitoja, joita ei voi opetella. Näitä kavereita ei monta synny yhteen vuosisataan. Se minkä he olivat saaneet, he myös antoivat ihmisille sen kaiken.

– Joku Veskun karisma: ei sitä pysty selittämään, se on saatu asia. Karisma oli aivan mieletön. Sen aisti ihan kaikesta tekemisestä: kun Vesku tuli lavalle, ensimmäisestä askeleesta näki mistä on kyse, Pilkama sanoo.

– Hannele Lauri tullaan aivan varmasti muistamaan. Hänellä on valtava karisma ja hän on suuri suomalainen näyttelijä. Nuoremmista on vaikea sanoa, sillä bisnes on nyt niin pirstaloitunut että sellaista arviota on vaikea tehdä. On mahdotonta etukäteen sanoa, keitä kansa lopulta päätyy rakastamaan.