Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi muistuttaa koululaisia somen vaaroista – "kehottaisin huoltajia perehtymään sovelluksiin"

Tuhannet pienet ekaluokkalaiset ovat aloittaneet koulunsa tällä viikolla. Kouluvuoden alkaessa Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ennalta estävän toiminnan ja lapsirikostutkinnan poliisi haluaa muistuttaa huoltajille, että yhtä tärkeää kuin liikennesääntöjen kertaaminen ja turvallisen koulureitin kulkeminen opetteleminen, on kerrata lapsen kanssa puhelimen ja erityisesti sosiaalisen median turvallinen käyttö.

– On hyvä tiedostaa jo kouluelämän alkuvaiheessa, että koulukiusaaminen on enenevässä määrin siirtynyt sosiaaliseen mediaan. Näistä asioista keskustellaan usein kouluissa luokanopettajan johdolla, mutta keskustelua on hyvä käydä myös kotona koulun alkaessa, rikoskomisario Asko Sartanen ohjeistaa poliisin tiedotteessa.

Poliisi muistuttaa, että huoltajien on hyvä huolehtia siitä, etteivät lapset luo someprofiileja palveluihin, joissa on selkeät ikärajat käytössä.

– Kehottaisin huoltajia myös perehtymään sovelluksiin, joita lapsi haluaa puhelimeensa ladata. Joidenkin sovellusten myötä kuka tahansa ympäri maailman voi ottaa lapseen yhteyttä. Samalla kannattaa harkita mahdollisia estoja netin käyttöön ja tarkkailla, mitä kaikkea lapsen puhelimeen ylipäätään asennetaan ja millaisia kuvia puhelimesta löytyy, Sartanen neuvoo.

Monissa perheissä otetaan lapselta puhelin pois illalla yön ajaksi, jotta kavereilta tulevat viestit eivät häiritsisi yöunta eikä lapsi vahingossa julkaise mitään harkitsematonta.

– Alaikäisen kuvaa ei saa kukaan muukaan julkaista missään ilman huoltajan lupaa, poliisi muistuttaa.