Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mäntsälän pelastajat pulassa paloasemalla

Asemalta löydettiin jo kolme vuotta sitten sädesientä. Rakennuksen omistava kunta korjasi vaarallisen vaurion puolivillaisesti. Kunta ja työnantaja Vantaan kaupunki saavat ankarat moitteet Avilta.

Mäntsälän kirkonkylällä liikkuva on saattanut huomata, että Mäntsälän pelastajat ovat innokkaita lentopallon pelaajia. Kun hälytystä ei ole, on usein ryhmä pelaajia paloaseman vieressä pallon kanssa.

Siihen on muitakin syitä kuin innostus lajiin. Yksi on se, että paloaseman sisällä ei juuri voi olla. Rakennus on suurelta osin vaurioitunut kosteudesta.

Aluehallintoviraston tarkastaja Teija Manninen arvostelee tuoreessa tarkastuskertomuksessaan ankarasti työnantajaa.

Kertomuksen mukaan ensimmäiset kirjaukset huonosta sisäilmasta on tehty vuonna 2014. Vuona 2017 tehdyn sisäilmakyselyn jälkeen työsuojelutarkasta on velvoittanut työnantajaa toimenpiteisiin. "Työnantaja on tehnyt vain pienen osan toimenpiteistä, ehkä aiheuttaen vaaraa ja haittaa työntekijöille", kertomuksessa sanotaan.

Kuntotutkimuksessa vuonna 2019 kalustohallin kostuneista akustiikkalevyistä löytyi terveydelle vaarallista sädesientä. Rakennuksen omistava Mäntsälän kunta ehdotti, että katto korjataan vaihtamalla ainoastaan silminnähden kostuneet akustolevyt. Työnantaja Vantaan kaupunki hyväksyi tämän. Muita levyjä ei tutkittu eikä myöskään kosteuden aiheuttajaa, saati että syy olisi poistettu.

Ensi vuoden vaihteessa pelastajien työnantajaksi tulee Vantaa- Keravan hyvinvointialue, kun Keski-Uudenmaan pelastuslaitos siirtyy hyvinvointialueen vastuulle.

Aluehallintovirasto teki huhtikuussa työsuojelutarkastuksen, johon osallistuivat muun muassa työsuojeluvaltuutettu Jukkapekka Patoluoto, työsuojeluvastaava Yrjö Jalava, palopäällikkönä vähän aikaa sitten aloittanut Toni Sohkanen sekä työvuorossa ollut henkilökunta. Tarkastuksen perusteella lähes kaikki tiloissa olevat oireilevat.

Vuonna 2019 tehtyjen tutkimusten perusteella ilmanvaihtoa on parannettu, mutta ei riittävästi terveellisen sisäilman varmistamiseksi. Työnantaja ei myöskään ole huolehtinut raporteissa suositeltujen toimien toteuttamisesta yhdessä kiinteistön omistavan Mäntsälän kunnan kanssa, kertomuksessa moititaan.

Työntekijöitä edustava Patoluoto kertoo, että paloaseman tiloissa ei pysty olemaan töissä .

– Työnantaja on ymmärtänyt tilanteen. Mäntsälän kunnan kanssa ei ole ollut yhteisymmärrystä tilanteen korjaamisesta. Rakennuksen kunnossapidosta on ollut jo ennen vuotta 2014 haasteita Mäntsälän kunnan kanssa, hän sanoo.

Patoluoto kertoo, että hänelle tuli täytenä yllätyksenä, että talon kosteusvauriopaikoissa on myös sädesientä.

Surkeista tiloista yritetään nyt päästä eroon rakentamalla paloaseman pihalle väistötilat.

Työnantajaa edustava Jalava näkee, että nyt ollaan päästy hyvään ratkaisuun.

– Porukka pääsee puhtaisiin tiloihin. Kunnalla on ollut rahoituspuolella ongelmia, mikä on vaikuttanut korjausten tekoon, hän sanoo.

– Väistötilat ovat liian pienet, sanoo Mäntsälän paloasemalla työvuorossa perjantaina ollut päivystävä palomestari Petteri Heikkilä.

Perustavaa laatua oleva ongelma on se, että vaikka reilun 120 neliömetrin väistötilat tehdään, monet perustoiminnot jäävät vanhalle puolelle.

– Meillä ei ole väistötiloissa esimerkiksi suihkuja. Joudumme kuitenkin käymään suihkussa vanhoissa tiloissa.

Väistötilojen keittiö on niin ikään hyvin pieni ja on kyseenalaista riittääkö se isoimmillaan kahdeksan, yhdeksän hengen työporukalle.

Uusiin tiloihin siirtyvät muun muassa paloesimiehen ja palotarkastajan toimistot. Sinne tulee myös oleskelutilat, joissa voidaan pitää koulutukset sekä valmiushuoneet, joissa vuorossa olevat pelastajat viettävät yönsä.

Vanhoista tiloista jää käyttöön suuri osa. Esimerkiksi kalustohalli, josta sädesientä on löydetty.

Heikkilä kertoo, että henkilöstö oireilee rajusti.

–Useampi ihminen on tehnyt asiasta ilmoituksen kuin meillä on vakihenkilökuntaa. On ollut tapauksia, että ihminen on tullut tänne töihin ja kahden tunnin päästä joutunut lähtemään sairaslomalle. Odotamme kuin kuuta nousevaa, että pääsemme Mäntsälän kunnan kanssa pitämään sellaisen palaverin, jonka pohjalla teemme suunnitelman, Heikkilä kuvaa.

Paloasema sijainnee nykypaikallaan vielä vuosia. Väistötiloista on tehty sopimus mallia 3+1+1 vuosi, jossa jälkimmäiset vuodet ovat optioita.

Tiloja rakennetaan parhaillaan, mutta pelastajat eivät vielä ole päässeet muuttamaan niihin.

– Totta kai olemme kiitollisia, että tilat tulevat. Pystymme varmaan vähentämään altistumista. Mutta on ihan selvää, että vanhoista tiloista emme pääse eroon, Heikkilä kertoo.

Heikkilä toivoisi, että pihalle saataisiin kaksikerroksiset väistötilat.

–  Sellaisia suunniteltiin viisi, kuusi vuotta sitten, kun asia oli esillä. Silloin tiloihin olisi saatu suihkut, tilavat keittiöt, pukuhuoneet ja muut niin, että oltaisiin saatu vanhan puolen käyttö minimiin.

Hyvää tilanteessa on Heikkilän mielestä myös se, että uusi kiinteistöistä vastaava palopäällikkö Toni Sohkanen on hoitanut tarmokkaasti asiaa.

– Lähtökohta on, että väistötiloihin kaikki tulee uutta. Vanhalta puolelta ei oteta mitään, Heikkilä sanoo.

Pelastajan työssä ei voi olla puolikuntoinen.

– Meidän ammatti on siitä kiinni, että meidän keuhkot ja muu elimistö on kunnossa, Heikkilä sanoo.