Koulut alkavat –Ehnroos saa uuden alun

Kirkonmäki sai tyyliin sopivan tummatiilisen ahjon. Uudessa koulussa hypätään parakeista moderniin kouluun.

Mäntsälän koulut aloittavat lukuvuoden ensi keskiviikkona 10. elokuuta.

Tämän syksyn suurin muutos on Ehnroosin yläkoululla. Ehnroosilaiset pääsevät uuteen koulurakennukseen yli 10 vuoden parakkielämän jälkeen.

Parakit tulivat koululle vuonna 2010. Sen jälkeen opetus on ollut lyhyttä aikaa lukuun ottamatta väistötiloissa eli parakeissa. Monta ikäluokkaa ehnrooslaisia on käynyt koulunsa pääasiassa parakeissa.

Nyt on toisin.

– Täällä kun kävelee niin ihmettelee, että voiko tämä olla totta, rehtori Jorma Malmivuori huokaa uuden koulun avarassa ja valoisassa opettajainhuoneessa.

Malmivuori on ollut mukana Ehnroosin kuvioissa jo ennen parakkiaikaa ja jaksanut sen yli, niin kuin moni muukin opettaja.

– Vaihtuvuus koululla on ollut hyvin pientä, Malmivuori kertoo.

Olemme lähdössä tutustumiskierrokselle yhdessä musiikinopettaja Kimmo Vainion ja apulaisrehtori Roni Vinnarin kanssa.

Koululla tehdään viimeisiä sisätöitä. On torstai, vajaa viikko ennen koulun alkua.

Rakennustöistä on päästy sisustamiseen ja asentamiseen. Nyt muun muassa varmistellaan, että älytaulut toimivat. Älytaulu tulee kaikkiin luokkaan, mutta luokissa on myös valkotaulut.

Isoa tv-näyttöä muistuttavaan älytauluun voi yhdistää minkä tahansa älylaitteen ja näytölle voi myös kirjoittaa.

– Oppilaskalusteet ja muutkin kalusteet ovat 99,9-prosenttisesti jo koululla. Jotain pientä puuttuu, esimerkiksi opettajainhuoneen yhtä pöytää ei ole vielä pääty kokoamaan, kun siihen tuli väärät jalat, Malmivuori kuvaa.

Mitä siirtyminen parakeista moderniin yhteen rakennukseen merkitsee?

– Kohtaamista ja yhteisöllisyyttä. Kun opettaja oli parakkiaikana esimerkiksi G-parakissa opettamassa, niin piti olla iso asia, että sitä lähti kertomaan A-parakkiin. Nyt olemme kaikki samassa rakennuksessa ja näemme toisiamme luonnostaan, Malmivuori vastaa.

Voiko tämä olla totta

Jorma Malmivuori

Sama koskee oppilaita.

– Täällä on oppilaille isoja yhteisiä tiloja, kuten aula. Parakkiaikana sen kaltainen yhdessäolo on varmaan ollut jäähyllä, apulaisrehtori Vinnari sanoo.

Myös ruokala on hieno kohtaamispaikka. 252-paikkaiseen lasiseinäiseen saliin kelpaa mennä syömään. Jatkossa Ehnroosin ruoka tulee kunnan keskuskeittiöltä. Keudan antimista koulu joutuu oman ravintolansa myötä luopumaan.

Ehnroosilla on päästy eroon entisajan koulun laitosmaisuudesta, Vinnari kehuu.

– Väri- ja tilaratkaisut ovat vaikuttaneet tähän, hän sanoo.

Rehtorikaksikko uskoo, että rakennus tekee mahdolliseksi uuden me-hengen synnyttämisen Ehnroosilla.

Uudessa rakennuksessa on paljon sellaista, josta parakeissa voitiin vain uneksia.

–  Haluan nostaa esiin meidän taito- ja taideaineiden tilat. Niissä on vain luovuus rajana, Vinnari sanoo.

Teknisiä töitä tai kuten nykyään sanotaan kovia käsitöitä pääsee kokeilemaan monilla laitteilla hitsauksesta sorvaamiseen. Pölytilat on eristetty.

–  Täällä on tutustumisen sarkaa opettajillekin, Malmivuori sanoo ja ihmettelee laitetta, jolla voi ilmeisesti tehdä tyhjiön avulla erilaisia muotteja muovista.

Kuvataiteisiin on modernin perusvälineistön lisäksi tarjolla esimerkiksi green screen-huone. Green screenillä valokuvaan tai videoon saa haluamansa taustan.

Musiikkitilat ovat Vainion valtakuntaa. Musiikkiluokka on hieman harhaanjohtava sana, sillä tilassa on soittimia, iso joukko värikkäitä tuoleja , bänditila sekä suora pääsy juhlasalin esiintymislavalle. Roudaamistakin pääsee harjoittelemaan, mikäli kiinnostaa.

Järvenpäästä Koivusaaren koulusta Ehnroosille tullut musiikinopettaja Kimmo Vainio kertoo, että Koivusaaressakin tilat olivat remontin jäljiltä uusia.

– Täällä on kuitenkin avarampaa. Siellä jouduttiin menemään enemmän sen vanhan rakennuksen mukaan, hän kehuu Ehnroosia.

Niin sanotun rättikässän eli pehmeän käsityön puolella on paitsi ompelukoneita, saksia ja muuta tarpeellista myös peileillä ja valoilla varustettu sovituskoppi rauhallisen huoneen nurkassa.

Ensimmäisessä kerroksessa ovat myös oppilaskunnan tilat ja kioski. Koska karkinmyynti alkaa?

– No, kioski on oppilaskunnan. Oppilaskunta sitten pohtii, että miten kioskia käytetään, myydäänkö sieltä karkkia vai jotakin terveellistä välipalaa. Varmasti kioski ja oppilaskunta kokee uuden tulemisen, kun on mahdollisuus tuoda jotain kivaa oppilaille, Malmivuori sanoo.

Parakkiaikoina oppilaskunta piti ajoittain kioskia hallintotilan eli A-parakin ikkunasta, mutta nyt tila on pysyvä.

Rakennus on sisältä suurin piirtein valmis, mutta pihatyöt jatkuvat ja koko piha ei ole käytössä.

– Pihatyöt jatkuvat ensi syksyn. Työmaa-alueet on aidattu. Pihaa on kuitenkin riittävästi, että välituntia voidaan viettää niin sisällä kuin ulkonakin, Malmivuori sanoo.

Koulun ympäristö vaikuttaa vielä varsin sekavalta. Katutyöt ovat kesken. Turvallisia jättöpaikkoja niille, jotka tulevat vanhempien autoilla pitäisi kuitenkin olla tarpeeksi, rehtori uskoo.

– Nordenskiöldintiellä on menossa loppuvaihe. Siihen tulee jättöalue, johon bussit jättävät ja mahdollisesti siihen voi tipauttaa myös yksityisautolla, Malmivuori arvelee.

Torstaina Nordenskiöldintiellä oli hyvin keskeneräisen näköistä.

– Siellä näyttää kuitenkin olevan jo asfalttikoneita paikalla. Saa nähdä onko valmista ensi viikolla, Malmivuori miettii.

Aikanaan koulumäelle tulee autojen pyörähdyspaikka paikalta jo poistetun kaksikerroksisen parakin paikalle, mutta sen aikataulusta Malmivuorella ei ole tietoa.

– On hyvä, että koulun pihalle on kulku sekä Vanhan Porvoontien että Keudan puolelta. Että kumman tahansa tien varteen voi jättää myös, jos Nordenskiöldintien jättöpaikka ei vielä viikkoon, kahteen ole valmis, apulaisrehtori Vinnari jatkaa.

Paljon muuttuu verrattuna parakkiajan Ehnroosiin, mutta tärkein on toiminut aiemminkin. Vaikka parakkiaika oli karua, Malmivuori muistuttaa, että koulu toimi parakeissakin.

– Perusjuttu on opetus. Se voi olla hyvää ja innostavaa parakeissakin, Malmivuori sanoo.

Uusi Ehnroos

Kolmikerroksinen koulu

1. kerroksessa liikunta- ja juhlasali, taito- ja taideaineet sekä ruokasali, jossa kuusi linjastoa. Kaksi näistä matalia ja suunniteltu Myllymäen alakoululaisia varten. 1. kerroksessa tilat myös oppilaskunnalle ja heidän kioskilleen.

2. kerroksessa luonnontieteet ja matematiikka, opettajainhuone, oppilashuolto ja opinto-ohjaus

3. kerroksessa kielet sekä humanistiset eli reaaliaineet sekä joustava perusopetus.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut