Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hengenvaara vaanii kesäisessä ruuanlaitossa – "Taustalla rasvaisen lihan ja kalan grillaaminen..."

Putsaamattomat ja huoltamattomat grillit aiheuttavat vuosittain kymmenittäin vakavia tulipaloja. Asiasta muistuttaa LähiTapiola tiedotteessaan.

Etenkin suosituissa kaasugrilleissä vitsauksena ovat rasvapalot, joita grillin pohjalle pudonneet rasva ja ruuantähteet aiheuttavat. Putsaamattomissa ja huoltamattomissa kaasugrilleissä voi piillä suuri paloriski. Kun palo syttyy, pelkkä sammutuspeite ei riitä.

– Palojen taustalla on rasvaisen lihan ja kalan grillaaminen sekä huollon laiminlyönti. Grillaaminen on mukavaa ja putsaaminen on tylsempää. Huollon ja putsaamisen laiminlyönti kostautuu kuitenkin palovaarana ja lyhentää ylipäätään grillin käyttöikää. Grillinputsauksesta voisi saada yrittäjähenkinen nuori oivan kesätyöyrityksen. Tarvetta sille ainakin olisi, LähiTapiolan asumisen turvallisuuden palveluista vastaava projektijohtaja ja paloinsinööri Antti Määttänen huomauttaa tiedotteessa.

Rasva ja ruuantähteet olisi hyvä poistaa jokaisen grillauskerran jälkeen. Syttynyt rasvapalo on aina sammutettava tukahduttamalla. Palavaa rasvaa ei saisi sammuttaa vedellä, sillä rasvaan sekoittuva vesi hyörystyessään nostaa ilmaan myös palavaa rasvaa. Näin palo voi levitä räjähdysmäisesti.

– Jos palo syttyy, kannattaa sulkea kaasupullo välittömästi ja siirrä se kauemmaksi, jos se vain on mahdollista. Rasvapalo on sammutettava tukahduttamalla. Ilmoitettujen vahinkojen perusteella näyttää kuitenkin siltä, että joka kodissa välttämätön sammustuspeite ei riitä tukahduttamaan grillin rasvapaloa. Peite ei ole usein riittävän kookas peittämään koko grilliä, Määttänen sanoo tiedotteessa.