Asuntokaupasta vuosien riita – hinta ensin aleni, mutta hovi kumosi käräjäoikeuden kanteen

Omakotitalon Kellokoskelta vuonna 2015 ostaneet eivät saa toivomaansa hinnanalennusta kauppahintaan.

Helsingin hovioikeus kumosi Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tammikuussa 2020 tekemän tuomion. Käräjäoikeus päätyi 60 000 euron hinnanalennukseen, mutta hovioikeus on tuoreessa päätöksessään kumonnut kanteen ja vapauttanut myyjäpariskunnan hinnanalennusvelvollisuudesta.

Heidän ei tarvitse myöskään maksaa vastapuolen oikeudenkäyntikuluja käräjäoikeudessa. Summa oli yli 19 000 euroa korkoineen.

Sen sijaan ostajat joutuvat maksamaan myyjien oikeudenkäyntikulut käräjäoikeudessa. Summa on yli 13 000 euroa viivästyskorkoineen.

Kiista koski Kellokosken keskustan alueella sijaitsevaa vuonna 1977 rakennettua omakotitaloa, jonka myyjät olivat hankkineet itselleen vuonna 2003. Yläpohjaan oli sitä ennen rakennettu lämmintä ullakkotilaa. Tasakattoinen rakennus oli muutettu harjakatoksi 1980-luvulla.

Myyjät olivat teettäneet kuntotarkastuksen noin vuotta ennen kiistan kohteena olevaa kauppaa.

Oikeuden ratkaistavana oli se, voidaanko talossa ilmenneitä puutteita pitää laatuvirheenä. Puutteet koskivat muun muassa yläpohjan tuuletusrakoa, aluskatetta ja höyrysulkua. Ostajien mukaan rakennuksen ullakkotiloissa oli ollut kosteus- ja mikrobivaurio silloin, kun kauppa tehtiin.

Käräjäoikeus oli ollut sitä mieltä, että talossa olleet kosteusvauriot olivat syntyneet pitkän ajan kuluessa, mutta hovioikeus päätyi asiantuntijoita kuultuaan toisenlaiseen ratkaisuun.

Hovioikeus muun muassa katsoi, etteivät ostajat voineet olla siinä käsityksessä, että käyttöullakko on rakenteiltaan moitteettomassa kunnossa, kun otetaan huomioon asunnon ikä ja se mitä kuntotarkastusraportissa on kerrottu.

Ostajat olivat tehneet kylpyhuoneremontin heti muuttonsa jälkeen ja myös muuta remonttia. Hovioikeuden mukaan selvitykset viittasivat siihen, että huippuimurin toimimattomuus ja ostajien tekemät muutokset ovat voineet vaikuttaa merkittävästi rakennuksen ilmanvaihdon toimivuuteen. Sillä on voinut olla ratkaiseva merkitys kosteusvaurioiden syntymiseen.

Lisäksi korvausilmaventtiilejä on uusien omistajien aikana ollut suljettuna, mikä puhui sen puolesta, että kosteusvaurio on saattanut syntyä vasta kaupanteon jälkeen.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut