Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakkaus ja uni sekoittivat mieliä Pukkilassa – kolmen vuoden projekti vihdoin esityksessä

Pukkilan kesäteatterin Kesäyön unelma pääsi sittenkin ensi-iltaan kesäkuun puolivälissä. Lähes kolme vuotta on siitä, kun teatterinharrastajat aloittivat William Shakespearen 1500-luvun lopun klassikkonäytelmän harjoitukset. Ohjaaja on Heini Rautoma.

Kesäyön unen ajaton viesti on, että unennäkö ja kuvitelmat on se voima, joka muokkaa maailmaa ja ihmiskohtaloita, ei valveillaolo. Magiikka, keijut ja mystinen kesäyön metsä muuttivat henkilöt rakastaviksi höpsöiksi, joiden puntaroitavaksi jää unen ja toden rajamailla, mikä oli totta, mikä toiveunta tai kuvitelmaa.

Shakespearea inspiroi yli 400 vuotta sitten muun muassa Ovidiuksen Muodonmuutoksia, Apuleuksen Kultainen aasi ja Chaucerin Canterburyn tarinoita. Ne ovat tarinassa mukana tänäänkin.

Toimelan näyttämöllä nähtiin kaarti tuttuja kasvoja ja joitakin uusia, nuoriakin näyttämötaiteen harrastajia. Yhdessä keksitty A-kirjaimen muotoinen lavaste toimii rinnekatsomossa.

Antiikin Kreikassa etenevät kohtauksesta toiseen keijukansa, Ateenan väki ja työläisjoukko vuorollaan. Ateenan väki on kuitenkin tuotu tähän päivään: Athena oy:ssä kuningas Theseus eli Teemu-isä (Hannu Leino) lähtee vaikuttamaan tytärten rakkausvalintoihin, mutta vimmattu tekstareiden kirjoittelu ei tuota tulosta.

Pukkilan näytelmää seuratessa tulee mieleen, että onkohan tämän päivän somekansalle paikoin haastavaa saada juonesta kiinni jo siksi, että runonmitta polveilee Matti Rossin Shakespeare-suomennoksessa, jota on muokattu osittain modernimmaksi. Siksikin voi klassikkonäytelmän tarinan juoni avautua katsojalle hitaasti. Kohtauksissa vuorottelevat kuviteltu Keijukansa, nykyaikaan sijoittuva Athenan väki ja näytelmän esittämistä suunnitteleva työläisjoukko.

Käytetty kieli vaihtelee kohtauksittain nykyajasta runonmittaiseen ja sen mukaista on puvustuskin. Se on tuttuun tapaan ammattilaisen, Kansallisoopperan puvustossa työskentelevän Maria Kuosmasen käsialaa.

Ohjaaja Rautoma pääsi ensi-illassa itse tuuraamaan Oberonin palvelija Puckia, joka on muutoin Liisa Mölsän rooli. Ylen radiokanavalta leipänsä tienaavan teatteriohjaajan vahva osaaminen näkyy roolisuorituksessa.

Parhaimpiin lukeutuvia hetkiä tarjosivat taas vahvalla osaamisellaan Raija Laakso työläisjoukon Pauli-pomona ja Tiina Räikkönen keijujen kuningattarena.

Metsään nukahteleva nuorten nelikko Julia Roine Helluna, Emilia Etholén Hennana, Elias Eskola Lassena ja Tuukka Eskola Denniksenä onnistuivat pitämään koossa tarinan pitkistä tekstiosuuksista huolimatta. Etenkin Elias Eskolan runonlausunta oli vaikuttavaa.

Haitarin soittaja ja Tauno-talonmiestä esittänyt Anu Koivisto toi esitykseen kaksi lastaan ja aasit. Keijut Herneenkukka ja Sinapinsiemen, Ella ja Sohvi Koivisto, sekä Yöperhonen Aada Salmela taisivat hienosti roolityönsä! Aasia esitti Hutkon tilalta Daisi, tuuraajana Tiitu.

Pukkilan kesäteatteri: Kesäyön uni. Ohjaus: Heini Rautoma, puvustus Maria Kuosmanen. Viimeinen esitys pe 26. elokuuta kello 19.