Jätehuollon perusmaksuja mennyt vääriin osoitteisiin – ongelma johtuu osin digi- ja väestötietoviraston tietokannan vanhentuneista tiedoista

Kiertokapulan puhelimet ovat soineet kuumina, kun ihmiset ovat soitelleet jätehuollon perusmaksuista, jotka ovat tulleet väärään osoitteeseen.

Kiertokapulan viestintäpäällikkö Piia Kokko kertoo ongelman johtuvan osin digi- ja väestötietoviraston tietokannan vanhentuneista tiedoista.

– Ruuhkaa aiheuttavat etenkin kesämökit ja vapaa-ajan asunnot.

– Perusmaksuja menee väärillä tiedoilla, koska on paljon mökkejä perikuntien omistuksessa ja vastuuhenkilön tieto puuttuu.

– Se on tosi kurja tilanne kaikille. Siksi annetaan kuukausi reagointiaikaa, että ehtii olla meihin yhteydessä ennen maksumuistutuksia. Aiheettomat laskut tietenkin hyvitetään.

Kokko vinkkaa, että muutoin loma-asunnon jätehuollosta kannattaa maksaa vain siltä ajalta, kuin mökkiä käyttää.

– Jos kesämökkiä käyttää vain kuukauden vuodessa, ehkä pärjää yhdellä jäteastian tyhjennyskerralla. Silloin lasku on 6,64 euroa. Vapaa-ajan asunnoissa jäteastian tyhjennykset voi keskeyttää 11 kuukauden ajaksi kalenterivuodessa.

Elokuussa tulee voimaan myös ilmoitusvelvollisuus biojätteen kompostoinnista. Oman kompostorin käyttäminen on vaihtoehto biojätteen keräysastialle.

Jätelautakunta Kolmenkierto avaa elokuussa linkin sähköiseen ilmoitusten jättöön.

Laki velvoittaa jätehuoltoviranomaisen pitämään kompostirekisteriä 2023 alusta alkaen.

Riihimäen pienkiinteistöyhdistyksen puheenjohtaja Leo Mustonen kertoo, että perusmaksusta napistaan yleisesti.

Mustonen ei ole kuullut valituksia vääriin osoitteisiin menneistä maksuista.

Kompostoinnista ilmoitusvelvollisuus harmittaa myös.

– Siitä pitäisi mitali antaa eikä vaivata byrokratialla. Tietysti on hyvä tarkistaa, että on oikea kompostointi eikä tule rottaongelmia.

Mustosella on jäteastian tyhjennys 8 viikon välein.

– Ei sen pikkuiset eurot maata kaada. Perusmaksu sen sijaan on aika iso lisäys prosenteissa. Sähkö on silti paljon isompi ongelma.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut