Ohkolassa on näytelty yli 60 vuotta – Useita rooleja näytelleen Olli Hannulan kipinä teatteriin syntyi opettajan rohkaisevasta esimerkistä

Olli Hannula, 85, seurasi silmä tarkkana uudesta katetusta katsomosta, kun Mäntsälän Ohkolan kesäteatterin näyttelijät valmistautuivat ensi-iltaa edeltävään kenraaliharjoitukseen, jonka kruunasi nopea sadekuuro.

Kuin taikaiskusta sadekuuro lakkasi ennen esitystä, ja näyttelijät saivat vietyä Metsoloiden ennakkonäytöksen läpi kastumatta.

Hannula on teatterin konkarinäyttelijöitä, mutta lavalle hänen ei enää tee mieli nousta. Usein mies on siellä nähtykin – lukuisissa päärooleissa – joista yksi mieleenpainuvimmista on Täällä Pohjantähden alla, jota esitettiin vuonna 2009.

Koskelan Akselina nähtiin Aatu Johansson, 36, ja Olli Hannula esitti hänen isäänsä Jussia.

Johansson pitää Ollilaa oppi-isänään, jonka työskentelyä lavalla on ollut ilo seurata. Johansson on ollut teatterin vakiokalustoa kymmenen vuotta ja hänen 15-vuotias poikansa seuraa isänsä jalanjälkiä.

– Kun olin tehnyt roolin Koskelan Akselina, ajattelin että, nyt saa tulla mitä vaan, osaan jo jotakin. Ennen Koskelan roolia olin pitänyt itseäni vain pelkkänä epävarmana nöösipoikana, kertoo Johansson, jolla näytteleminen on rakas harrastus.

Maanviljelijänä uransa tehnyt Hannula kertoo, että kesät olivat kiireistä aikaa, kun piti peltohommista ehtiä teatterille harjoituksiin ja kesäiltoina itse näytöksiin.

– Muistan, kun yleisön joukossa istui useina kesinä näyttelijä Jussi Jurkka, jolla oli kesämökki teatterin naapurissa.

Joskus nuorempana Hannulan mielessä kävi ajatus, millaista elämä olisi mahtanut olla, jos hän olisi hankkiutunut alan oppiin ja ammattiteatteriin näyttelijäksi.

Johansson taas haluaa pitää teatterin mieluisana harrastuksena, joka on vastapainoa omalle työlle. Hän työskentelee rakennuksilla kurottajakuskina ja työmaat ovat pitkin pääkaupunkiseutua.

– Kesälomat olen suunnitellut jo vuosien ajan niin, että voin olla teatterissa mukana. Työkaveritkin innostuvat toisinaan käymään esityksissä, jos sattuu kohdalle mieluinen näytelmä.

Ensi-ilta on aina yhtä jännittävä, vaikka takana on vuosien kokemus.

– Ensi-ilta on iso tunnemyrsky, johon menee kaikki paukut. Toinen esitys hieman lässähtää, kunnes se nousee uudelle tasolle yleensä jo kolmannella esityskerralla. Myös yleisöllä on iso vaikutus esityksen tasoon, pohtii Hannula.

Ohkolan työväenyhdistys harjoitti omaa harrastustoimintaansa monta vuosikymmentä ennen ja jälkeen sotia.

Vuonna 1956 tehtiin Ohkolassa historiaa: työväenyhdistyksen ja nuorisoseuran nuoret näyttelijät tekevät yhdessä näytelmän, jonka ohjasi kansakoulun nuori opettaja Arvo Ikonen.

– Arvo oli arvokas mies tälle kylälle. Hän antoi kipinän teatterille, joka jatkuu tänäkin päivänä, kiittelee Hannula.

Hannulan mukaan eri puolilla sisällissotaa ja kapinaa olleet kyläläiset ryhtyivät yhteistoimintaan ja näin syntyi Öljymäen teatteri, koko kylää yhdistävä tekijä. Näyttelijöitä oli mukana lähes joka talosta, vauvasta vaariin.

– Nousuja ja laskuja on ollut, etenkin 70-luvulla oli muutamia vuosia, jolloin oli vaikea löytää näyttelijöitä, mutta nyt heitä on taas saatu houkuteltua mukavasti mukaan myös naapurikunnista.

Aatu Johansson nähdään Öljymäen kesäteatterissa Metsolan Erkin roolissa 17 muun näyttelijän kanssa näytelmässä Metsolat – Urjanlinna, jonka ensi-ilta oli 15.7.

Metsoloiden tarina kertoo 1990-luvun Kainuusta, jossa tapahtumapaikkana on Hoikan kunta.

Perhesiteitä lujittavat yhteiset ilot ja surut, muun muassa, Erkin takaiskut yrittäjänä.

Esityksen on ohjannut televisiosarjasta tuttu Katriina Honkanen. Sarjassa hän esitti Eevaa, perheen lääkäritytärtä. Näytökset jatkuvat 20.8. saakka. www.ohkolannuorisoseura.fi.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut