Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

28-vuotias mies kaahasi kännissä Mäntsälässä – ”salapoliisit” nappasivat tekijän kiinni verekseltään.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1994 syntyneen miehen Mäntsälässä tapahtuneista rattijuopumuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä ajokortitta ajamisesta 70 päivän ehdottomaan vankeuteen. Teot tapahtuivat viime vuoden marraskuussa.

Tekijä oli ajanut henkilöautolla torstaisena iltapäivänä muun muassa Nelostiellä. Häneltä oli ajon jälkeen mitattu 0,48 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa. Törkeän rattijuopumuksen raja on 0,53 milligrammaa.

Milligrammamittarin lukema on noin puolet promillemittarin lukemasta.

Tekijä jäi kiinni verekseltään. Poliisipartio oli ollut liikenteessä tunnuksettomalla autolla kohti pohjoista Mäntsälän kohdalla. Poliisit huomasivat peilistä huomattavalla ylinopeudella lähestyvän henkilöauton, jolle tutka oli näyttänyt 151 kilometrin tuntinopeutta. Nelostiellä oli voimassa 100 km/h-talvinopeusrajoitus.

Henkilöautosta oli lisäksi puuttunut kilpi. Autossa oli ollut juopuneen kuljettajan lisäksi yksi matkustaja.

Liikenneolot olivat olleet tuomion mukaan hyvät ja muu liikenne melko vähäistä niin, että yksittäisiä ajoneuvoja oli ollut edellä ja takana. Henkilöauto oli ajanut ylinopeutta todistajan havaintojen mukaan noin kilometrin matkan.

Kuljettajan rikosrekisteriotteesta ja liikennerekisteriotteesta käy ilmi, että hän on syyllistynyt toistuvasti rattijuopumusrikoksiin ja kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta. Käräjäoikeus katsoi, että tekijän aiempi rikoshistoria edellytti ehdottomaan vankeuteen tuomitsemista.

Kuljettaja myönsi muut syytekohdat mutta valitti törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta Helsingin hovioikeuteen. Hän katsoi syyllistyneensä ainoastaan perusmuotoiseen liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Hovioikeus ei katsonut tarpeelliseksi myöntää tekijälle jatkokäsittelylupaa 27. kesäkuuta antamassaan päätöksessä. Käräjäoikeuden ratkaisu jäi pysyväksi.