Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuotovahinkoja sattuu lähes 100 joka päivä – Nämä kodin laitteet aiheuttavat vuotoja eniten

Viime vuonna sattui Finanssialan tilastojen mukaan lähes 35 000 vuotovahinkoa, joista maksettiin korvauksia noin 171 miljoonan euron edestä.

Määrät nousi edellisvuodesta, mutta vuositasolle määrät vaihtelevat jonkin verran: vuonna 2016 sattui erityisen paljon vuotovahinkoja, yli 42 000 kappaletta.

Sen jälkeen määrä on laskenut tasaisesti vuosittain ennen viime vuotta. Korvausmaksut ovat heilahdelleet eri vuosina 140 ja 180 miljoonan euron välillä. Suhteellisesti vahinkoja sattuu eniten kerrostaloissa.

Tyyppillisimpiä syitä vuotovahingoille ovat viemäriputkien ja astianpesukoneiden poistoputkiin liittyvät viat tai vuodot. Kymmenen vuoden aikavälillä vuotovahinkojen määrä on kuitenkin pienoisessa laskussa.

– Tyypillisimpiä syitä vuotovahingoille ovat ikääntyneet putkistot, ja erityisesti viemäriputkien kuntoa kannattaa tarkkailla säännöllisesti. Astianpesukoneet ovat myös tyypillinen vesivahinkojen aiheuttaja. Yli 15 vuotta käytössä olleet koneet kannattaa useimmiten uusia, koska iän myötä riskit kasvavat. Poistoletkun kuntoa kannattaa aina välillä tarkkailla. Myös ikääntyneet käyttövesiputket aiheuttavat jonkin verran vesivahinkoja, sanoo Fennian tekninen tarkastaja Jacob Nyblom yhtiön tiedotteessa.

Mahdollisia vuodon aiheuttajia on paljon muitakin, ja jokainen voi aiheuttaa mittavat vahingot.

– Esimerkiksi pesukoneeseen voi ohjelman aikana tulla jokin vika, joka aiheuttaa veden valumisen lattialle tai kaapiston sisälle. Koneen alla tulisi käyttää myös ns. vuotokaukaloa joka helpottaa vuodonhavaitsemista ajoissa. Pesukonetta ei tulisi jättää valvomatta käyntiin: jos kone aiheuttaa poissaollessa vesivahingon, vesi voi ehtiä levitä laajallekin alueelle ja rakenteisiin, Nyblom jatkaa.

Nyblomin mukaan myös jääkaappien ja pakastimien takaosa tulisi siivota säännöllisesti. Silloin huomaa, jos haihdutusveden kanssa on ongelmia. Samalla pölyjen siivoaminen kylmälaitteiden takaa ehkäisee myös paloriskiä.

Aina vesivahinko ei johdu oman asunnon laitteista tai omasta toiminnasta. Kerrostaloissa isoissa vuodoissa vesi kulkeutuu nopeasti alempiin kerroksiin ja aiheuttaa kosteusvahinkoja.

Pihalla tai tiellä tulvinut vesi voi puolestaan kulkeutua kellariin tai kivijalkaliikkeeseen.

Vesivahinko tulee usein kalliiksi, sillä vahingon sattuessa putket voivat valuttaa pahimmillaan kymmeniä litroja vettä lattialle. Jos vettä ei saada nopeasti pois, se kulkeutuu talon rakenteisiin, jolloin seiniä ja lattioita täytyy purkaa vahinkoalueen kuivaamiseksi.

Pahimmillaan vuoto on sattunut piilossa, esimerkiksi jääkaapin takana, ja vesi on ehtinyt tehdä tuhoja pidemmän aikaa.

Jos asunnossa tai kiinteistössä ilmenee vesivahinko, tulee ensimmäisenä sulkea vedentulo, jos se on vielä auki. Sen jälkeen lattialle valunut vesi tulee yrittää rajata ja saada pois.

Jos vesivahinko on johtunut vuodosta viemäriputkessa, tulee hanan ja vessan käyttöä välttää.

Vesivahingon aiheuttamiin korjauskuluihin voi hakea korvauksia taloyhtiön kiinteistövakuutuksesta tai omakotitalon kotivakuutuksesta. Lisäksi kotivakuutuksesta on mahdollista hakea korvauksia ylimääräisiin asumiskuluihin.

Fennian omien tilastojen mukaan vesivahinkojen keskimääräinen korvaus oli viime vuonna noin 5 000 euroa. Nyblom kuitenkin huomauttaa, että määrä voi vaihdella hyvinkin paljon vahingon laajuudesta riippuen.