Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mäntsälän jäähalli on miljoonaluokan riski kunnalle

Jäähalli sai kunnan takauksen yli 6 miljoonan lainalleen kesän alussa. Kunta edellyttää, että hallin toiminta alkaa kannattaa, mutta takeita siitä ei ole. Hallille yritetään ehkä hakea lisäkäyttöä.

Mäntsälän jäähallia pyörittävä yhtiö sai kesän alussa kunnan takauksen 6,3 miljoonan euron lainalleen. Isolla lainalla maksetaan aiemmin otettu laina sekä rahoitetaan muutamia uusia asioita kuten lauhdelämpöpumpun hankinta, kuntosalin kalustaminen sekä kylmätekniikan ja vesiliittymän loppulaskut isosta remontista ja laajennuksesta, joka hallille tehtiin vuosina 2019-2021.

Reilut seitsemän miljoonaa euroa maksaneessa remontissa peruskorjattiin vanhan kaukalon halli, rakennettiin halli toiselle kaukalolle, keilahalli, uusittiin jäähdytysjärjestelmä, rakennettiin pukuhuoneita, kahvila, ravintola, kuntosali, peilisali taitoluistelijoiden, tanssinharrastajien ja voimistelijoiden käyttöön sekä paljon muuta.

Mäntsälään saatiin tasokas kahden kaukalon jäähalli, jossa on paljon muutakin kuin jääurheilua. Mäntsälän harrastusmahdollisuudet paranivat.

Kääntöpuolena on, että halli ei tätä nykyä ole kannattava. Kunta omistaa hallista suoraan ja kunnan energiayhtiö Nivoksen kautta yhteensä lähes 51 prosenttia.

Kunnanjohtaja Hannu Laurila samoin kuin kunnanhallituksen puheenjohtaja Tapio Havula (kesk) myöntävät, että jäähalli on riski kunnalle.

– Jos ottaa takaakseen, niin ottaa maksaakseen, Laurila sanoo.

Laurila näkee, että halli on ensin saatava kannattavaksi.

Hallilla on ollut myös huono tuuri. Vuosien 2019-21 aikana halli oli noin 16 kuukauden ajan kiinni ensi laajennusremontin ja sitten koronan vuoksi.

Kunta antoi vuonna 2021 halliyhtiölle 379 000 euroa avustuksia koronan aiheuttamien vaikeuksien vuoksi. Tämän vuoden tammikuussa kunnanvaltuusto päätti taas tukea yhtiötä, tällä kertaa reilun 200 000 euron summalla. Siitä 150 000 euroa on suoraa tukea ja 55 000 euroa mainostilan ostamista.

Koronan seurauksena jääharrastajien määrä on vähentynyt ja hallin on entistä vaikeampi saada jääaikansa myytyä, Laurila näkee.

Lisäksi hallin ottaman lainan korkorasite saattaa nousta kovaksi.

– Sitä varten tarvittiin kunnan takaus, että korkotaso saadaan alemmaksi, Laurila muistuttaa kunnan roolista velan takaajana.

Tehdessään avustuspäätöksen tammikuussa kunta edellytti, että halliyhtiö tekee talouden tasapainottamissuunnitelman ja liiketoimintasuunnitelman.

Tasapainottaissuunnitelma valmistui ennen kesäkuun lainapäätöstä. Mäntsälän Uutiset ei saanut tasapainottamissuunnitelmaa käsiinsä tätä juttua varten.

Halliyhtiö hakee lainaa parhaillaan ja sen korkotasosta ei ole vielä varmuutta.

– Vaarana on että lainojen hoito kaatuu kunnan syliin jos toimintaa ei saada kannattavaksi. Kunnanhallitus on käynyt monia keskusteluja jäähalliyhtiön toimijoiden kanssa ja tuonut esiin huolensa toiminnan kannattavuudesta, Tapio Havula sanoo.

Hallille yritetään saada toimintastrategia, jolla talous pysyisi pinnan yläpuolella. Riittäkö kannattavankaan hallin tuotto maksamaan 6,3 miljoonan euron lainaa takaisin on toinen juttu.

– Keilahallilla on ilmeisesti mennyt hyvin, Hannu Laurila kehaisee.

Kun hallissa on kaksi salia, olisi mahdollista harkita toiminnan laajentamista osittain jääurheilun ulkopuolelle, Laurila väläyttää.

 – Onko järkeä pitää kahta jäätä, jos hallin käyttöaste ei riitä. Olisiko mahdollista kokeilla toista kaukalotilaa monitoimiareenana, Laurila väläyttää.

Päättäjien usko hallin menestykseen ei ole kuitenkaan mennyt.

– Jäähalliyhtiö on selvinnyt hyvin velvoitteistaan vanhan hallin rahoituksen osalta. Nyt on vain löydettävä keinot millä toiminta pystytään nostamaan laajennuksen edellyttämälle tasolle, Havula sanoo.