Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hanhisen kädenjälki näkyy Mäntsälän maisemassa – "Kuntalaisilta olen saanut yksinomaan myönteistä palautetta puistoalueen viihtyvyydestä"

Vaikka puutarhuri Jukka Hanhinen on jo matkannut eläkepäivien viettoon Kotkaan, hänen kädenjälkensä näkyy keskustan viherrakentamisessa ja maisemoinnissa. Kaikkiaan hän palveli ansiokkaasti Mäntsälän kuntaa vuodesta 1988.

– Menin ensiksi maatalouskouluun, kertoo Janakkalasta lähtöisin oleva Hanhinen.

– Olin ollut jonkin aikaa töissä jäätelötehtaalla. Sen opetus minulle oli, ettei tehdastyö ole minun juttuni. Armeijan jälkeen päädyin Harvialan taimitarhalle, jossa vierähti seitsemän vuotta. Sieltä sain innostuksen puutarhaan ja luontoon. Se johti Otavan opiston hortonomilinjalle.

– Olin todella innostunut työstöäni jo tuolloin. Harvialassa opin mm. kaikkien puutarhakasvien latinankieliset nimet, joita siellä käytettiin pääsääntöisesti.

– Tämä on ala, jossa näkee käden työn jäljet. Työn kuvaani on kuulunut viherrakentaminen ja kunnossapito. Talvisin suunnittelen hektistä kesää mm. tilaamalla taimet. Suuri osa talviajasta on kulunut hiihtolatujen tekoon. Latujen hoito työllisti entistä enemmän, kun ryhdyttiin lumettamaan.

Mäntsälässä puutarhurin homma on todella monipuolista. Paitsi suunnittelussa, myös toteutuksessa Hanhinen on ollut mukana mahdollisimman paljon.

– Ehkäpä siinä on jo liian monta aluetta hoidettavaksi. Työni jatkan tehtäviin kuuluvat vielä lisäksi urheilukentät. Pitää olla monesta asiasta perillä, osaaminen näkyy kuntalaisten palveluissa. Vastuukin on suuri, ja moniosaajia on vähän. Työn kautta oppii suurimman osan asioista, lohduttaa Hanhinen seuraajaansa.

Itse Hanhinen sanoo kasvaneensa työhön sisään. Hän on päässyt laajentamaan osaamistaan omien voimavarojensa ja taipumustensa mukaan.

Nuori hortonomi joutui heti Mäntsälään muutettuaan kovan paikan eteen. Kesällä 1992 järjestetyt asuntomessut kutsuivat viherrakentamisen osaajaa. Vaativa työ saatiin kuitenkin kunnialla tehdyksi.

– Toinen iso työ on ollut joen kunnostaminen ja puiston rakentaminen. Toki siinä on käytetty suunnitteluapua ja toteutus on tehty vieraalla työvoimalla. Olen kuitenkin saanut olla koko ajan mukana ohjausryhmässä ja kertoa mielipiteeni.

Joen tienoo oli ennen kunnostusta pusikkoinen ja 50-luvun alkupuolella tehdyn ruoppauksen maamassat olivat joen varrella levittämättä. Maisemasta ei voinut nauttia.

– Kuntalaisilta olen saanut yksinomaan myönteistä palautetta puistoalueen viihtyvyydestä ihan ikäryhmästä riippumatta. Kunnossapitokin on helpompaa, kun joen molemmin puolin on rakennettu käytävät. Hanhinen katsoo puistoon ja sanoo, ettei alueelle ole kohdistunut ilkivaltaa, roskien heittelyä lukuun ottamatta.

Ennen juhannusta Jukka Hanhinen tyhjensi työhuoneensa ja pakkasi loput tavaransa. Sitä ennen työnantaja julkisti Hanhisesta ikuisen muiston. Veteraanitien eteläpuolelle on rakennettu oma jykevä käytävä, Jukka Hanhisen raitti.