2
Vuoden 1928 Hubmobile kiinnitti katsojien huomion upeudellaan. Auton omistaa Jorma Päivärinta. Lasse Herrala
Katso isompi kuvaRaimo Salmen Fordson Super Dexta on edelleen käytössä. Lasse Herrala
Lasse Herrala
Vanhan kaluston näyttely keräsi Sääksjärvelle ennätysyleisön. Jo lauantain puolen päivän aikaan parkkipaikoista teki tiukkaa, vaikka käytössä oli Antti Metsän iso pelto.
Toisen kerran järjestetty näyttely kesäsi ennätysyleisön, rohkeimmat arvioivat, että kahdessa päivässä vierailijoita olisi pitkälti toista tuhatta.
Paitsi yleisöä, näyttely keräsi myös ennätysmäärän vanhoja koneita. Vilkaisulla voi laskea kolmisenkymmentä traktoria, mopoja ja moottoripyöriä, henkilöautoja, joista parin katolla komeili taksi-kyltti.
Muutama kuorma-autokin oli löytänyt tiensä Sääksjärvelle. Näyttelyn henkeen kuului tietysti kirpputori ja kuumuuden vuoksi ahkerasti käytetty ravintola.
OrimattilalainenJorma Päivärinta on tuonut ihailtavaksi vuoden 1928 hienon autovanhuksen, Hupmobile 6:n.
Tietoja auton alkuperästä ei ole kuin se, että se on ”löydetty” Helsingistä 1960-luvulla. Sen entisöinti kesti tuolloin peräti 11 vuotta. Päivärinta on hankkinut auton noin vuosi sitten lahtelaiselta perikunnalta.
– Auto on rekisteröity viidelle hengelle, kertoo Päivärinta.
– Olen ajanut sillä Sääksjärvelle nopeudella 70 km tunnissa. Se on bensakäyttöinen, mutta en tarkalleen tiedä, kuinka paljon se kuluttaa, ehkä 15 litraa satasella.
– Minulla on neljä museoautoa. Ennen kaikkea kiinnostaa vanha tekniikka ja auton pitäminen kunnossa. Auton ropaaminen on kivaa hommaa.
Omistaja esittelee auton nokkaan kiinnitettyjä mitaleita, jota on kaikkiaan 10. Niistä osa on klubimerkkejä. Onpa auto saanut vuoden entisöintipalkinnonkin.
SääksjärveläinenRaimo Salmi on todellinen vanhojen traktoreitten harrastaja. Tilalta löytyy kymmenen vanhaa traktoria, joista arvokkain on 53-mallinen Fordson.
– Lapsesta saakka olen puuhannut traktoreitten kanssa. Ennen kaikkea niissä kiinnostaa tekniikka ja kunnostaminen.
Pitkän käytännön kokemuksen lisäksi Salmi on käynyt paitsi maatalousteknisen koulun, suorittanut myös asentaja-koneistajaopinnot.
– Onhan siitä ollut paljonkin hyötyä, kun pystyy itse korjaamaan maatalouskoneet, sanoo vuoden 1964 Fordson Super Dextaa esittelevä maatalousyrittäjä.