Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sahajärvi-yhdistyksellä on juhlavuosi

Sahajärvellä on toimittu aktiivisesti ennen kaikkea järven virkistyskäytön puolesta. Yhdistyksen aktiivit mökkiläisineen kokoontuivat muistelemaan kesäjuhlaansa yhdistyksen 50-vuotistaivalta perinteiseen paikkaan, latoon lähellä kauniin järven rantaa.

– Kesäjuhlat ovat olleet vahva perinne enemmän tai vähemmän säännöllisesti, tietää yhdistyksen varapuheenjohtaja Mira Ruusunen.

Tähän mennessä on juhlittu keskimäärin joka toinen vuosi eli 24 kertaa.

Yhdistys on ollut erityisen aktiivinen järven pinnan säännöstelyn, sittemmin moottoritien ja rautatien rakentamisen yhteydessä.

– Moottoritien meluaidan rakentaminen oli pitkän riitelyn tulos, muistelee yhdistyksen sihteeri ja pitkään työssä mukana ollut Anna-Liisa Toivonen.

Rautatien rakentamisen myötä saatiin neuvotelluksi Rantalantien päällystäminen alikulkuun saakka.

Sahajärvi-yhdistykseen kuuluu 62 tonttia, joista useimpia asuttavat kesämökkiläiset, vakioasukkaita on kymmenkunnassa taloudessa.

Järvi on matala, syvimmillään 11 metriä. Järven tila on luokiteltu tyydyttäväksi. Vettä 2,5 kilometriä pitkässä järvessä on 8 182 000 kuutiometriä.

Järvi on merkittävä virkistysalue, ja sen rannoilla sijaitsee mm. kaksi yleistä uimarantaa.

Järven veden laadun parantaminen on ollut yksi yhdistyksen perustamisen alkusyistä. Ravinnekuorma on jatkuvasti kasvanut.

Yhdistys onkin sen vuoksi ryhtynyt ottamaan selvää mahdollisuuksista koota vesistön kunnostushanke järven tilan parantamiseksi.

– Yhdistys on liian pieni toimija ottamaan hankevastuun, sen vuoksi on hyvä kerätä mahdollisia yhteistyötahoja, arvioi Ruusunen.

Tähän mennessäkin jo tehty paljon. Yhdistys sai Silmu-rahaa laitteiston hankkimiseksi rantaruokojen niittämistä varten. Siihen kuuluu polttomoottorikäyttöinen vene, niittokone ja harava. Sitä vuokrataan Ruususen rannasta heinäkuun puolenvälin jälkeen.

Nyt on viranomaisten kanssa neuvoteltu, mitä ja milloin voidaan tehdä veden laadun suhteen.

Nykyinen pato on suunnitelmissa muuttaa pohjapadoksi, jonka avulla järven veden pintaa voidaan säännöstellä.

Neuvottelussa keskusteltiin myös Hanhiojan saostusaltaitten rakentamisesta, koska ojaa pitkin järveen valuu ravinteita.

Ruusunen esittelee muitakin yhdistyksen toimintoja. Syksyllä rakennetaan heijastinpuu, josta jokainen voi hakea heijastimen turvallisuuden lisäämiseksi liikenteessä. Romua kerätään kyliltä ja venetsialaisia puuhataan.

Yhdistyksen juhla keräsi järven rannan asukkaat. Tarjoilujen ohessa oli mm. taidenäyttely ja keppihevoskisa lapsille.

Bändi soitteli musiikkia ja tanssimaankin pääsi. Köydenveto on kuulunut lähes aina ohjelmaan. Iltaa vietettiin rupatellen ja tutustuen.

Ladon seinille oli ripustettu kuvia ja lehtileikkeleitä yhdistyksen tapahtumista.

Juhannukseen mennessä kyläläisten ottamista kuvista oli tulostettu hieno panoraama järven näkymistä.