Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Samaa sukupuolta olevia ei vihitä alueen kirkoissa – "Kirkolliskokous päättää asiasta ja noudatamme sen tekemiä päätöksiä"

Samaa sukupuolta olevat saavat Sipoossa avioliitolleen kirkollisen vihkimisen ja siunauksen kaikissa seurakuntayhtymän tiloissa 16. kesäkuuta lähtien.

Historiallinen päätös tehtiin Sipoon suomalaisen seurakuntaneuvoston kokouksessa. Esitys vihkimisten sallimisesta oli kirkkoherra Juha Ilosen. Sama ei kuitenkaan päde Keski-Uudenmaan kirkoissa.

Samaa sukupuolta olevien vihkiminen ei ole mahdollista Mäntsälän seurakunnan tiloissa.

– Toistaiseksi emme vihi samaa sukupuolta olevia.  Kirkolliskokous päättää asiasta ja noudatamme sen tekemiä päätöksiä. Olen ollut vasta vähän aikaa kirkkoherrana eikä tämä asia ole noussut esille sinä aikana, Mäntsälän seurakunnan kirkkoherra Tarja Meijer sanoo.

Meijer ei ole kuullut yhdeltäkään seurakunnassa työskentelevältä papilta kantaa siihen, vihkivätkö he samaa sukupuolta olevia pareja muualla kuin seurakunnan tiloissa.

Myöskään Tuusulassa ei vihitä samaa sukupuolta olevia avioliittoon. Tuusulan seurakunnan kirkkoherran Ulla Rosenqvistin mukaan kirkolliskokouksessa tähän ei ole annettu lupaa, joten sen mukaan mennään.

– Tuusulassa kuitenkin rukoillaan samaa sukupuolta olevien parien kanssa ja heidän puolestaan. Tuusulan oman seurakunnan papit eivät myöskään muissa tiloissa vihi samaa sukupuolta olevia avioliittoon. Alueella on kuitenkin pappeja, jotka näin tekevät, Rosenqvist sanoo.

Käytäntö on hänen mukaansa voimassa, koska Suomi hyväksyy samaa sukupuolta olevien avioliiton, kirkko ei.

Keravallakin ollaan samoilla linjoilla.

– Toistaiseksi samaa sukupuolta olevien vihkiminen ei ole mahdollista tiloissamme. Tiedossani ei ole Keravan seurakunnan pappeja, jotka olisivat ilmoittaneet toimivansa toisin, Keravan seurakunnan kirkkoherra Markus Tirranen sanoo.

Järvenpää on lähikunnista ainoa, jossa samaa sukupuolta olevien avioliitolle ollaan mahdollisesti näyttämässä vihreää valoa. Tällä hetkellä tilanne on sama kuin edellä mainituissa.

Voimassa olevan avioliittolain mukaan 16 § 1. mom. Sen lisäksi, mitä vihkimisestä säädetään 15 §:ssä, kirkollisen vihkimisen muut ehdot ja muodot määrää se uskonnollinen yhdyskunta, jossa vihkiminen toimitetaan.

Järvenpään seurakunnan kirkkoherra Vesa Koivisto muistuttaa, että Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous on tehnyt selonteon avioliittolain muutoksen johdosta. Sen mukaan avioliittoon vihkimisestä määrätään kirkkojärjestyksessä ja kirkkokäsikirjassa. Papin vihkiessä avioliittoon hänen velvollisuutenaan on toimittaa vihkiminen näiden määräysten mukaan.

– Kaavan muuttaminen vaatii kirkolliskokouksen päätöksen asiasta ja asiaa on käsitelty kirkolliskokouksessa, Koivisto sanoo.

Hääjuhlia koskien Järvenpään seurakunnan tilat ovat vuokrattavissa kaikille.

Sipoo kuuluu Helsingin hiippakuntaan. Mäntsälä, Tuusula, Kerava ja Järvenpää kuuluvat Espoon hiippakuntaan.

Meijerin mukaan Espoon hiippakuntaan kuuluvat yksittäiset seurakunnat ovat voineet miettiä omaa kantaansa asiaan.

Kaikki avioliittoon aikoivat täytyy lain mukaan kuuluttaa, näin myös samaa sukupuolta olevat.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että heidän vihkiminen seurakunnan tiloissa olisi mahdollista.