Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rajanylitysrajoitukset päättyvät – Tuleeko itärajan läpi venäläisryntäys Suomeen? – Rajatarkastuspäällikkö kommentoi

Koronapandemiasta johtuneet maahantulon rajoitukset Suomen ulkorajoilla päättyvät 30. kesäkuuta ja rajatarkastuksissa palataan koronapandemiaa edeltävään tilanteeseen.

Muutos ei juurikaan vaikuta lento- ja lauttaliikenteessä kulkeviin matkustajiin, sillä heillä on pääosin ollut jo pitkään täysi koronarokotussarja, sanoo Rajatarkastusyksikön päällikkö, eversti Tuomas Laosmaa.

Ihmisiä tullee jatkossa Suomeen nykyistä enemmän itärajan läpi.

– On hyvin vaikea arvioida, paljonko liikennemäärä kasvaa itärajalla. Olen arvioinut, että liikenne itärajalla palautuu 50–70 prosenttiin siitä mitä se oli ennen korona-aikaa, mutta sekin ottanee kuukausia, Rajatarkastusyksikön päällikkö, eversti Tuomas Laosmaa sanoo.

Hän kertoo kasvun määrään vaikuttavan kolme tekijää. Merkittävin niistä lienee Venäjän keskiluokan ostovoima, johon vaikuttaa Venäjän hyökkäyssodan takia asetetut pakotteet.

Venäjällä on myös huomattava määrä ihmisiä, joiden viisumi on vanhentunut korona-aikana. Niiden uusimisessa saattaa kestää kauan.

– Venäjällä on edelleen voimassa omat koronarajoitukset, joilla on suora yhteys maastapoistumismääriin, Laosmaa toteaa.

Venäjän määräysten mukaan Venäjän kansalainen voi poistua maasta mikäli vieraassa maassa asuu hoivaa tarvitseva sairas lähiomainen tai kyseessä on lähiomaisen hautajaiset ja henkilö tarvitsee itse lääketieteellistä hoitoa ulkomailla.

Venäjän kansalinen voi myös käydä vierasmaalla asuvan perheenjäsenen luona. Lisäksi vierasmaalla käynti on mahdollista, jos venäläisen pitää työskennellä tai opiskella ulkomailla tai Venäjän kansalaisella on kiinteistöomistus ulkomailla.

Kaakkois-Suomen suurista rajanylityspaikoista Vaalimaan kautta kulki ennen pandemia-aikaa viikossa noin 50 000 ihmistä, Nuijamaan 56 000 ihmistä ja Imatran 27 000 ihmistä.

Rajatarkastusyksikön päällikkö Tuomas Laosmaa kertoo toissa viikolla rajanylityspaikkojen läpi kulkeneen 14 000, 8 000 ja 228 ihmistä. Imatra tosin on ollut suljettuna henkilöliikenteeltä, joten liikenne on kulkenut pääosin Nuijamaan kautta.