Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuottajalta kuluttajalle – Mäntsälän REKO-ringissä on jo päälle 2000 jäsentä

Lähiruokatuottajien tukeminen on helpompaa kuin koskaan. Vuonna 2016 Mäntsälään perustettiin täysin oma REKO-rinki.

REKO on lähiruoan myynti- ja jakelumalli, jossa kuluttajat tilaavat tuotteita suoraan tuottajilta.

Käytännössä se toimii suljetun Facebook-ryhmän avulla. Tuottajat laittavat ryhmään ilmoituksen, jonka kautta halukkaat voivat varata tuotteita.

Mäntsälässä jakotilaisuus tapahtuu Pitäjäntuvan viereisellä hiekkakentällä parittomien viikkojen perjantaisin klo 18–18.30. Perusperiaatteena on tuottaa ruokaa – mieluiten luomua – eettisesti.

Ensimmäiset REKO-ringit perustettiin Suomeen vuonna 2013. Pohjanmaalta kotoisin oleva Thomas Snellman tutustui ideaan Ranskassa ja perusti myöhemmin REKO-ringit Vaasaan ja Pietarsaareen.

Uudenmaan alueella ensimmäinen REKO-rinki perustettiin Hyvinkäälle. Mäntsälässä REKO-rinki on toiminut vuodesta 2016 lähtien. Sen perusti Timo Paakkunainen.

Lapinjärveläinen Kalevi Hoffström on REKO-ringeissä mukana tuottajana.

– Tuoretuotteet tehdään samana päivänä kuin ne toimitetaan, Hoffström kertoo.

Hän listaa REKO-rinkien etuja: tuotteet ovat uniikkeja ja tuoreita sekä tuottajan tapaa kasvotusten. Tuottajalla on velvollisuus toimia läpinäkyvästi kertomalla tuotannosta.

Tuotteiden viimeinen varaamisaika on tuottajakohtaista. Hoffströmin tuotteita voi varata jakelutilaisuutta edeltävään päivään asti.

Eri tuottajien ansiosta REKO-ringeissä myydään paljon erilaisia tuotteita. Myynnissä voi olla esimerkiksi kalaa, lihaa, vihanneksia, tuoreita mausteita ja hedelmiä.

Mäntsälän REKO-ringissä myydään joidenkin edellä mainittujen lisäksi esimerkiksi sinappia, chilihyytelöitä ja -hilloja. Hoffström itse valmistaa ja myy muun muassa vispipuuroa, räiskäleitä ja erilaisia salaatteja.

Myynnissä on paljon luomutuotteita. Hoffström painottaa, että luomutuotteet ovat luomumerkin saaneita tuotteita, eikä kuka tahansa voi kutsua tuotteitansa luomuiksi.

REKO-ringeissä saman tuotteen tuottajia otetaan rajallinen määrä, jotta kauppa kävisi suotuisasti. Tuottajien paikkoja kuitenkin vapautuu ajoittain.

Mäntsälän REKO-ringin Facebook-ryhmässä on jo 2000 jäsentä. Hoffströmin mukaan asiakkaiden määrät vaihtelevat. Mukana on satunnaisesti ostavia ja jatkuvia asiakkaita.

Tuottajia Mäntsälän jakotilaisuuksissa on parhaimmillaan neljäkymmentä. Ryhmä on suljettu, mutta liittymispyynnön lähettämällä on mahdollista päästä mukaan.

Koska tuotteet varataan Facebookin kautta, toiminta ei ole torikauppaa.

Jakelutilaisuuksissa kuluttajat noutavat varaamansa tuotteet ja maksavat niistä tuottajalle.

REKO-ringeissä pitkään mukana ollut Hoffström kertoo olevansa yli 60 REKO-ringissä. Hän on perustanut Myyrmäen REKO-ringin ja on nykyään jopa 12 ringin ylläpitäjänä Facebookissa.

Jakelupäiviä on viikossa neljä, ja paikkojen määrä vaihtelee. Alueita Hoffströmillä on Tammisaaresta Miehikkälään.