Häirintäkohun keskelle päätynyt kansanedustaja Wille Rydman (kok.) oli samantapaisen asian osalta esillä neljä vuotta, kun Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli feministipuolueen Katju Aron tekemää aloitetta.
Aloite koski seksuaalisen häirinnän estämistä kaupungin organisaatiossa. Aloitteen allekirjoitti 32 valtuutettua, jotka esittivät että Helsinki "laatii toimenpideohjelman seksuaalisen häirinnän ehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi, laatii koulutusohjelman aiheesta henkilöstölle, luottamushenkilöille ja osaksi johtamiskoulutusta, viestii tavoitteistaan sekä omassa toiminnassaan että vuoropuhelussa sidosryhmien kanssa".
Asiasta kertoo Keskisuomalainen.
Kaupunginvaltuuston hyväksyttyä aloitteen äänestettiin valtuutettu Sameli Sivosen (vihr.) toivomusponnesta, jonka mukaan Helsingin kaupunki selvittäisi mahdollisuudet häirintäyhdyshenkilön tuomisesta kaupungin organisaatioissa oleville työpaikoille.
Tuolloin valtuutettu Rydman äänesti ainoana ponnen hyväksymistä vastaan. Puolesta äänesti 72 valtuutettua, kymmenen tyhjää ja kaksi oli poissa.
STT kertoo, että kokoomus aikoo nyt ottaa häirintäyhdyshenkilöt jatkuvaan käyttöön. Aikaisemmin puolue on turvautunut niihin lähinnä suurissa tapahtumissa.
– Tarkoitus on tehdä tästä jatkuvaa toimintaa, ettei jää katvealueita, voiko ottaa yhteyttä tai keneen voi ottaa yhteyttä, sanoo puoluesihteeri Kristiina Kokko STT:lle.
Kokoomuksen sisällä asiaa ruvettiin ajamaan vuonna 2020, kun Porissa järjestetty puoluekokous hyväksyi kokoomusnaisten esittämän sisäisen eettisen ohjeen. Aloitteessa linjattiin, että ohjeessa on selkeästi tuotava esille ohjeet esimerkiksi siitä, mille taholla väärinkäytöksistä tai epäasiallisesta toiminnasta ilmoitetaan ja kuka vastaa mahdollisista jälkiseuraamuksista.
– Selkeiden pelisääntöjen kautta varmistetaan, että esimerkiksi kaikenlaiseen syrjintään ja kiusaamiseen puututaan, aloiteteksti kuuluu.