Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jos vihaat hyttysiä niin tässä tulee sinulle huonoja uutisia – Hyttystutkijakin käyttää markkinoiden tehokkainta karkotinta

Vaikuttaa vahvasti siltä, että paha hyttysjakso jatkuu Etelä-Suomessa yli juhannuksen, uumoilee Oulun yliopiston yli-intendentti, hyttystutkija Marko Mutanen.

Kylmässä säässä hyttyset kehittyvät verkkaisemmin ja kuumassa nopeammin.

Etelään ei ole tulossa helleaaltoa seuraavan kymmenen päivän aikana.

– Kevät jatkui tavallista pitempään, kesä alkoi tavallista myöhäisemmin ja jatkuukin viileänä, joten menossa on tavallista pitempi hyttyskesä, Marko Mutanen tiivistää.

Ympärillä iniseviä hyttysiä voi häätää kauemmas huitomalla käsillä tai käyttämällä karkotteilla, joita on markkinoilla lukuisia erilaisia.

Marko Mutanen oli maanantaina työkeikalla Tenojoen maastossa Lapissa ja kertoi käyttävänsä siellä tehokkainta karkotetta, mitä apteekista saa.

– Haluan maksimoida työtehokkuuteni täällä ja käytän sumeilematta karkotetta, koska ympärilläni on miljoonia mäkäriä, Mutanen kertoo ja ihmettelee ärsyyntyneenä biologien keskuudessa käytävää arvovalintakeskustelua karkotteiden käyttämisestä.

– Jos ruokakomerossasi on viljatuholaisia niin kuka silloin ajattelee, että pitäähän niillekin antaa oma tilansa. Eikä kukaan siedä lutikoita sängyssään. Jokainen laittaa oman rajansa johonkin kohtaan siinä, paljonko sietää ympärillään häiritseviä asioita kuten hyttysiä, yli-intendentti linjaa.

Mutanen sanoo käyttävänsä myös Thermocell-hyttystorjuntalaitetta. Se levittää höyrynä ilmaan hyönteisiin vaikuttavaa hermomyrkkyä, jonka pelätään olevan vaarallista muille eläimille.

– Minä en tuomitse sen käyttäjiä. Erilaiset karkotteet sopivat erilaisiin tilanteisiin, mies toteaa.

Moni hyttysiin raivostunut ihminen kysyy, mihin me niitä tarvitsemme. Marko Mutanen pitää pohdiskelua kaikkien maailman hyttysten hävittämisestä osoituksena yli-ihmiskeskeisyydestä ja ymmärtämättömyydestä.

– Meillä kaikilla on ekologinen tehtävä, hyttysilläkin. Me ihmiset emme tiedä, mitä tapahtuisi, jos hyttyset häviäisivät kokonaan. Ihmiset ovat riippuvaisia tuhansista lajeista vaikka emme sitä huomaakaan, tutkija muistuttaa.

Mutanen sanoo maalaisjärkeä suosivan tekevän niin, että hän käyttää hyttyskarkotetta tilanteessa, jossa hyttyset häiritsevät häntä.

– Tolkun ihminen ei silti halua tuhota jokaista maailman hyttystä.