Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uimahallin paikkaa haetaan vielä

Valtuusto haluaa edustussaunan pois uimahallisuunnitelmista

Mäntsälän kunnanvaltuusto hyväksyi kuntaan suunnitellun vesiliikuntakeskuksen hankesuunnitelman maanantaina 13. kesäkuuta.

Suunnitelma meni läpi esitetyssä muodossa. Yksi muutosponsi kuitenkin hyväksyttiin.

Mäntsälän nuorisovaltuusto esitti lausunnossaan, että hallin toiseen kerrokseen suunniteltua edustussaunaa ei rakenneta ja sen sijaan suunnitelmaan lisätään poreallas.

Valtuuston kokouksessa nuorisovaltuuston toive lisättiin päätökseen Heli Hallikaisen (sd) esittämänä ja Annika Warras-Stjernvallin (kok) kannattamana pontena.

Uimahallin tulo Mäntsälään ei ole ollenkaan varma asia. Nyt hyväksyttiin vasta hankesuunnitelma. Myös rahaa on tiedossa kuusi miljoonaa euroa investointivarauksena, mutta rakentamispäätöstä ei vielä ole.

Tämän hetken kaavailuissa rakentamista alettaisiin suunnitella neljän vuoden päästä vuonna 2026, rakentaminen alkaisi vuonna 2028 ja halli olisi valmis vuonna 2030.

Vilkas keskustelu syntyi rakennuspaikasta. Hallia on suunniteltu jäähallin päätyyn, jäähallin ja Mäntsälänjoen väliin. Pohjaveden pinta on korkealla lähellä jokea.

Uimahallin arkkitehtonisesta suunnittelusta vastaava Taina Anttila Ajan Arkkitehdit Oy:stä kertoi, että valittu paikka ei ole hänen suosikkinsa.

–  Maaperä on huono. Pohjaveden pinta on metrin verran kellarikerroksen lattiatasoa alempana, kun suositus on, että pohjaveden pinta olisi anturatason alapuolella, Anttila sanoi.

Vaativa rakennuspaikka merkitsee noin kymmenen prosentin lisäystä rakentamiskuluihin, Mäntsälän rakennuttamispäällikkö Pertti Palmroos sanoi.

– Arviomme mukaan kuluja tulisi 1,8 miljoonaa euroa enemmän kuin silloin, jos rakennuspaikka olisi tasainen ja kauempana jokea, Taina Anttila jatkoi.

Anttila kertoi, että hänestä urheilupuistossa olisi parempikin paikka vapaana.

– Mutta se paikka ei kai poliittisesti ole mahdollinen, Anttila muotoili tarkoittaen tasaista tonttia seurakuntakeskuksen lähellä.

Mäntsälän seurakunta ei ole suostunut myymään omistamaansa alueen osaa uimahallia varten.

Moni valtuutettu esitti Anttilan tavoin epäilynsä nyt kaavaillun rakennuspaikan suhteen. Päätös mahdollisen uimahallin rakentamispaikasta on vielä täysin auki, vaikka hallia onkin nyt suunniteltu jäähallin päätyyn.

Tällä hetkellä kunnanvaltuusto on linjannut ainoastaan sen, että uimahalli rakennettaisiin urheilupuiston alueelle, huomautti tekninen johtaja Mika Pynttäri.

– Jäähallin pääty on otettu tarkasteltavaksi paikaksi sen takia, että johonkin halli pitää lukita. Seurakuntakeskuksen edessä oleva nurmialue on teknisen toimen ja kuntakehityksen näkökulmasta paras urheilupuistossa, Pynttäri sanoi.

Paikka on tällä hetkellä pois vaihtoehdoista, sillä se ei ole kokonaan kunnan maata.

– Mutta rakentamalla siihen me säästäisimme kymmenen prosenttia rakentamiskustannuksista, Pynttäri sanoi.

Valtuuston yksimielisesti esittämä ponsi edustussaunasta luopumiseen herätti myös kritiikkiä. Edustussaunaa suunniteltiin uimahallin kakkoskerrokseen, jonne tulisivat myös hieroja, fysioterapeutti, kampaaja ja onpa tiloihin merkitty solariumkin.

– Nämä tilat ovat ulosvuokrattavia tiloja, jotka ehkä tuottaisivat kunnalle rahaa, Taina Anttila huomautti.

– Kunnalla on jo nyt edustustiloja esimerkiksi jäähallilla ja kunnantalolla, jotka ovat hyvin vähällä käytöllä. Epäilen, että edustustilojen myyminen ulkopuoliselle on hyvin haasteellista, Matti Virpiaro (kok) sanoi.

Hankesuunnitelman mukaan halliin tulee viisi allasta. Isoin on kuusiratainen 25 metrin pituinen kuntouintiallas. Leveydeltään se olisi 15,4 metriä.

Ison altaan kyljessä on hyppytornialue. Se on altaan pitkällä sivulla oleva uloke.

Uimahyppypaikkaan tulee kolmen metrin torni ja yhden metrin korkeudella oleva ponnahduslauta. Hyppyaltaan koko on 80 neliömetriä ja syvyys neljä metriä. Hyppypaikan mitoituksessa on mallina Kangasalan Kuohu-uimahalli.

Kuntouintialtaan syvyys on 1,35 metristä kahteen metriin. Altaan koko on 415 neliömetriä.

Toiseksi isoin on 90 neliömetrin monitoimiallas. Altaan syvyys olisi 130 senttiä. Monitoimialtaaseen tulisi myös porealtaita ja niskasuihkuja.

Monitoimialtaan vieressä on vesiliukumäki. Sen korkeudeksi on kaavailtu viisi metriä ja pituudeksi 40-45 metriä.

Hyppytornin ja sen viereisen vesiliukumäen kohdalla tilan vapaa korkeus olisi 7,5 metriä.

Halliin tulee myös opetusallas. Sen syvyys vaihtelee 20 sentistä 90 senttiin. Koko olisi 75 neliömetriä.

Aivan pienille on luvassa 20 neliömetrin kokoinen kahluuallas. Siinä veden syvyys vaihtelee nollasta 30 senttiin. Lisäksi on 60 neliömetrin terapia-allas, jossa on allashissi ja kaiteet ympärillä.

Vesipintaa altaissa olisi yhteensä 740 neliömetriä.

Joulukuussa 2021 tehdyn arvion mukaan rakentaminen maksaisi 19,2 miljoonaa euroa. Rakentamiskustannusten nousu saattaa kasvattaa summaa huomattavasti.