Synkkä kesä edessä – Keusoten ylilääkäri: "Lääkäreitä palkataan koko ajan, mikäli halukkaita ilmaantuu"

Tämä kesä näyttää sairaanhoitajien lakkokevään jälkeen erityisen synkältä koko Suomen terveydenhuollossa. Hoitojonot kasvavat, kun väkeä ei löydy riittävästi töihin. Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymässä olisi töitä useille eri hoitoalan ammattilaisille, jos vain olisi riittävästi tulijoita.

Keusoten kuntayhtymään kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula.

Terveydenhoidossa podetaan kroonisen hoitajapulan lisäksi myös sijaispulaa.

Vakinainen väki odottaa kesälomille pääsyä, mutta sijaisten löytäminen on vaikeaa. Kaikkia työpaikkoja ei saada täytettyä, vaikka haku on päällä jatkuvasti.

Osa terveydenhuollon ammattilaisista on kouluttautunut uuteen ammattiin, koska korona venytti työssä jaksamisen äärimmilleen.

– Lääkäritilanne Keusotessa voisi olla parempikin, myöntää ylilääkäri Tuula Salokangas.

Kesäsijaisia on saatu jokaiseen kuntaan, mutta pienillä asemilla ei pystytä pitämään lääkäriä kaikkina ajankohtina.

– Lääkäreitä palkataan koko ajan, mikäli halukkaita ilmaantuu, jatkaa Salokangas.

Keravalla tilanne on hieman valoisampi. Sosiaali- ja terveyspalvelujen toimialajohtaja Olli Huuskosen mukaan terveyskeskukseen lääkärisijaisia on saatu hyvin niin vastaanotolle kuin osastoille, ja vastaanotolle on saatu myös hoitajille tarvittavat sijaiset.

– Osastoille hoitajien saatavuudessa on ollut haasteita ja toiminnan supistamista joudutaan miettimään. Kuinka paljon paikkoja pystytään pitämään auki, joudutaan varmasti arvioimaan vielä kesän aikanakin, arvelee Huuskonen.

Keusoten rekrytoinnin asiantuntija Sanna Toivola-Järvinen sanoo, että kesätyöntekijöiden saatavuus on ollut viime vuoteen verrattuna haasteellisempaa.

– Kesärekrytoinnit aloitettiin hyvissä ajoin jo viime vuoden puolella, mutta aiempiin vuosiin verrattuna niin sanottuja kiinnityksiä tehdään vieläkin ja paikkoja olisi tarjolla, jos olisi työntekijöitä.

Toivola-Järvisen mukaan hoitajamarkkinat mahdollistavat terveydenhuollon tekijöille "työnantajashoppailut”, joten työntekijät eivät tartu ensimmäiseen tarjoukseen, vaan katsovat kaikki paikat, joita ovat hakeneet.

Sanna Toivola-Järvinen iloitsee siitä, että vuosien tauon jälkeen tänä kesänä pystyttiin palkkaamaan myös nuoria kesäksi töihin. Töihin palkatut nuoret ovat 15-18 -vuotiaita.

– Saimme huikean määrän hakemuksia, kaikkiaan 191 kappaletta. Pystyimme työllistämää useitan kesänuoria eri yksiköihimme.

Kesän haasteena on vielä lisäksi korona, joka tuo lisämutkia matkaan.

– Varsinkin nuorten osalta työhöntuloprosessi venyi rokotesuojan tarkistamisen takia, harmittelee Toivola-Järvinen. Kesätyöntekijöille löytyy vielä töitä, ja paikkoja on tarjolla kaikissa Keusoten kunnissa.

Keski-Uudellamaalla voi opiskella lähihoitajaksi esimerkiksi Keudassa.

Alan työtilanne ei parempi voisi olla. Töitä on tarjolla jo kesken opintojen.

– Valmistuvilla on työpaikka heti valmistumisen jälkeen, jos vain he itse niin haluavat, sanoo toimialapäällikkö Kaisa Aho Keudasta.

Ahon mukaan työnantajat järjestävät ahkerasti rekrytilaisuuksia oppilaitoksissa ja netissä. Myös työpaikoilla pidetään rekrytilaisuuksia, joilla työntekijöitä houkutellaan hoitoalalle.

– Opiskelijat voivat valita kesätyönsä monista vaihtoehdoista silloin, kun opinnot vielä jatkuvat, Aho sanoo.

Oppisopimuskoulutus on lisääntynyt paljon. Jo opintojen alkuvaiheessa työnantajat solmivat opiskelijoiden kanssa sopimuksia, joissa sovitaan, että opiskelija työskentelee pääosin työpaikalla ja oppii teorian koulussa.

Joillakin työpaikoilla työnantajat ovat varoittaneet pitkin kevättä hoitopaikkojen sulkemisesta ja väläytelleet hoitoalan ammattilaisten siirtämistä päiväkodeista terveydenhoitoon.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut